TALER PÅ KVINNEDAGSMARKERINGEN: Sølvi Dimmen tok utfordringen.
TALER PÅ KVINNEDAGSMARKERINGEN: Sølvi Dimmen tok utfordringen.

Vil ha flere kvinner i kommunestyret

Kun 8 av 34 representanter i Volda kommunestyre er kvinner. Ordfører, Sølvi Dimmen, bruker kvinnedagen til å rekruttere flere.

Publisert

Kumulere er:

Til kommunevalget stemmer velgerne på et parti. Hvert parti har en liste med politikere de ønsker inn i kommunestyret. Hver gang noen stemmer på et parti, får alle på listene en stemme. De som er kumulert får 1,25 stemmer. Det er partiene som velger de kumulerte plassene.

VOLDA: Man kan se rundt seg at det fortsatt er behov for kvinnekamp, sier dimmen. Akkurat derfor ble det viktig for henne å holde appell på 8. mars-markeringen. Dimmen oppfordrer kvinner til å stille på valglistene.

- Fordi meningen din er viktig, begrunner Dimmen med.

Selv om partiene kumulerer kvinner til valglistene, havner de fortsatt utenfor når styret er valgt. Det er velgerne som bestemmer til slutt.

- Bruk listen, og tenk over om det er noen kvinner her som kan snakke saken din, oppfordrer Dimmen.

Demokratisk problem

Cecilie Rørstad (SV) sier det er synd det ikke er mer mangfold i kommunestyret.

- Skal vi ha en politikk i Volda og utvikle Volda slik vi vil, må kommunestyret og de politiske organene speile befolkningen, forklarer Rørstad.

Hun mener at konsekvensen av at kvinner vegrer seg for å delta i politikken er svært alvorlig.

sammen representerer vi folket

-Sølvi Dimmen

- Det er virkelig et demokratisk problem at kvinner er underrepresentert, slår Rørstad fast.

Dimmen tror at den lave kvinneandelen i kommunestyret påvirker hvilke saker som får oppmerksomhet. Utbygging av veier kan få mye plass i debatten, mens det hun kaller ¨myke saker¨, som skole og familiepolitikk, får mindre rom.

- Det er ikke slik at menn er sånn og kvinner er sånn, men sammen representerer vi folket, forklarer Dimmen.

Omstrukturerer møteplanen

Partiene tar nå i bruk en rekke ulike virkemidler for å få flere kvinner til å engasjere seg politisk. I tillegg til bruk av sosiale medier, vil de ha mer oppmerksomhet på å rekruttere kvinner gjennom valgkampen. I tillegg kan det å omstrukturere møteplanen gjøre det mer tilgjengelig for flere å engasjere seg.

- Vi har gjort noen gode grep med at møtetidspunktene er på dagtid, mener Rørstad.

Dimmen bruker derfor 8. mars markeringen til å oppfordre flere kvinner til å engasjere seg i politikken, og sette lys på problemene.

Hvis du vil høre mer om hvordan det er å være kvinne i politikken, kan du trykk på radioreportasje under: