');
Møre og Romsdal tingrett, rettssted Volda.
Møre og Romsdal tingrett, rettssted Volda.

Ville hjelpe – står tiltalt for grovt underslag

En mann i 60-årene fra Sunnmøre står tiltalt for grovt underslag etter å ha misbrukt sin posisjon som verge. Han har overført store summer til sin egen konto uten tillatelse fra vergetrengende, og satt pengene inn i en selskapskonto.

Publisert Sist oppdatert

VOLDA: Mannen hevdet han ville hjelpe en person han var verge for. Hensikten var at den vergetrengende skulle få bedre avkastning på sparepengene sine. Det forklarte sunnmøringen under rettssaken i Møre og Romsdal tingrett i går.

Aktor mente på sin side at den tiltalte overførte pengene til seg selv for å investere de i et selskap der mannen selv er eneeier. Pengene ble tatt ut fra konto uten samtykke.

Denne uken møtte sunnmøringen i retten tiltalt for to tilfeller av grovt underslag.

Handlet i god tro

Ifølge tiltalen har han i to omganger overført til sammen 525.000 kroner til en selskapskonto og til sin egen konto. Sunnmøringen erkjenner at han har gjort disse overføringene, men mener han handlet i god tro.

Pengene fikk han tilgang til fordi han var verge for en person som bor på sykehjem.

I sin forklaring sa mannen at han overførte pengene til seg selv og videre til sitt eget selskap som vurderte å investere i flere oppfinnelser. Han mente investeringen ville være langt mer gunstig for den vergetrengende enn at pengene sto i banken med en rente som den tiltalte mente var oppsiktsvekkende lav.

I retten kom det frem at selskapet pengene ble overført til, ikke har tjent noen penger foreløpig.

Betalte tilbake

I retten forklarte sunnmøringen at han betalte tilbake pengene med en gang han var klar over at transaksjonene var ulovlige.

Videre i sin forklaring fortalte sunnmøringen at han ikke var fullt klar over hva slags plikter og avgrensinger man har som verge. Han hevdet at han på det tidspunktet ikke hadde lest reglene fra Statsforvalteren om vergeoppdraget. I ettertid har han blitt kjent med reglene, sa han i retten.

Aktor ba om 90 dagers fengselsstraff

I sin prosedyre la aktor ned en påstand om 90 dager betinget fengsel. Lignende tilfeller av grovt underslag har resultert i straff på 120 dager betinget fengsel. Formildende omstendigheter som at sunnmøringen hadde tilbakebetalt pengene og tiltaltes alder, gjorde at aktor la seg på en kortere straff. Strafferammen for grovt underslag er på 6 år.

Forsvarer mente på sin side at tiltalte skulle frifinnes. Om retten lander på at tiltalte er skyldig, vil forsvarer at straffen reduseres og gjøres betinget. Dette er på bakgrunn av at tiltalte aldri har benektet at han sto for disse overføringene, og at han betalte tilbake så fort han innså at han hadde gjort noe galt.

Det ble også lagt vekt på at det var dårlig kommunikasjon og misforståelser mellom tiltalte og Statsforvalteren knyttet til vergeoppdraget.

Dom i saken er ventet fredag 8.april 2022.