SKYLDER MINDRE: Folk i Volda er flinkest i landet på å betale ned kredittkortgjelden før den blir rentebærende

Voldingane er flinkest på å betale ned kredittkortgjeld

Voldingane er flinkest i landet til å betale kredittgjelden sin før det påløper renter. Banksjef Mette Ryste ved Sparebank 1 SMN i Volda understreker at det er viktig å være bevisst om forbruks- og kredittkortgjeld.

Publisert Sist oppdatert

Rentebærende gjeld

Rentebærende gjeld vil si gjeld som ikke betales innenfor den rentefrie perioden, slik at det påløper renter på kjøpsbeløpet. Praksisen for når et beløp blir rentebærende er ulikt fra kort til kort, men typisk er kjøpsbeløpet rentefritt i opptil 45 dager.

VOLDA: Volda er den kommunen i landet med lavest rentebærende gjeld per innbygger. Banksjefen syns det er kjekt at folk i kommunen er flinke til å nedbetale kredittgjeld før den blir rentebærende. Hun påpeker at selv om statistikken viser et positivt bilde for kommunen, eksisterer det fortsatt utfordringer med forbruks- og kredittkortgjeld i Volda. Den totale rentebærende gjelden i kommunen er 14.647 NOK per innbygger.

Ryste fremhever flere lokale faktorer som bidrar til den positive økonomiske situasjonen i Volda, inkludert høy andel offentlige ansatte, lav arbeidsledighet, stabil inntekt og gode verdier i boligene. Hun mener at disse faktorene sammen skaper en solid grunn for ansvarlig økonomisk adferd blant innbyggerne.

Banken er der for deg

Banken følger reglene fra Finanstilsynet når de gir ut lån og kredittkort. I prosessen med å godkjenne en lånesøknad, tar banken hensyn til søkerens inntekt og betjeningsevne. Formålet er å forsikre at kunden er i stand til å håndtere den pålagte gjelden.

–  Et kredittkort anbefaler vi at folk har til å bruke når man skal ut og reise eller når man bestiller noe på nettet, men at man bruker et sånn kort fornuftig, sier Ryste.

For de som likevel har utfordringer med høy ubetalt gjeld, er Rystes råd klart: Ta kontakt med banken tidlig. Hun understreker viktigheten av å få oversikt over eksisterende gjeld og ubetalte regninger.

–  Det er enklere å bistå jo tidligere man er i prosessen. Kom å snakk med oss, vi har lyst til å hjelpe til, sier Ryste.

Hør radioreportasjen her:

Stor økning på landsbasis 

Den samlede forbruksgjelden i Norge har økt til over 160 millarder kroner ved årskiftet, en stigning på 8 prosent over to år, ifølge Gjeldsregisteret AS. Tallene peker mot en voksende bekymring for personlig økonomi på landsbasis. Gjennom en nylig gjennomført forbrukerundersøkelse svarer 85 prosent av befolkningen i Møre og Romsdal at de betaler ned kredittkortgjelden sin før den blir rentebærende. Dette samsvarer overens med Rystes erfaringer med kundene i Volda.

BANKSJEF: – Noen har litt utfordringer nå som rentene og kostnadene har blitt høyere. For noen er dette tøft selv om vi leser det vi leser om at vi er flinke i Volda, sier Ryste
Powered by Labrador CMS