På veien til å bli frisk igjen, har pasientene ved Mork store uteområder de kan bevege seg på.
På veien til å bli frisk igjen, har pasientene ved Mork store uteområder de kan bevege seg på.

Vurderer å flytte Mork rehabiliteringssenter til Volda sjukehus: – Vi har aldri ønsket å flytte herifra

I 30 år har rehabiliteringssenteret i Volda vært nedleggingstruet. Nå er det endelig bestemt at Mork skal bestå, men dagens plassering utenfor alfarvei, kan snart være historie.

Publisert Sist oppdatert

– Vi frykter at pasienter med kognitive vansker og orienteringsvansker får mindre fleksibilitet, frihet og selvstendighet på sykehuset. Her på Mork har man muligheten til å bevege seg fritt, det er mindre trafikk og mer oversiktelig, forteller tillitsvalgt ved Mork rehabiliteringssenter, Marte Husøy.

Tillitsvalgt Marte Husøy forteller at de aldri har ønsket å flytte fra Mork.
Tillitsvalgt Marte Husøy forteller at de aldri har ønsket å flytte fra Mork.

I dag ligger institusjonen i naturskjønne omgivelser med sjøutsikt og stort rekreasjonsområde, en ti minutters kjøretur fra Volda sentrum.

– Det er en mental prosess som skal foregå når du har gått fra å være akutt syk og fått medisinsk behandling, til å nå skulle fokusere på å trene deg opp igjen til å komme hjem til hverdagslivet.

Husøy forteller at flere pasienter opplever stor forskjell på å være på rehabilitering på Mork sammenlignet med rehabilitering på et sykehus.

– De beskriver det som et steg videre på veien hjem, forteller hun.

Ville kostet 40 millioner kroner å fikse

Bygningen på Mork har stått siden 1974, og det har vært sparsomt med vedlikehold i årene som har fulgt. En oppgradering av bygget vil koste nærmere 40 millioner kroner, forteller klinikksjef for kreftbehandling og rehabilitering, Jorun Bøyum.

Rehabiliteringssenteret ligger i dag på Mork i Volda.
Rehabiliteringssenteret ligger i dag på Mork i Volda.

Den høye prislappen for oppgradering har ført til at de nå vurderer å flytte rehabiliteringssenteret til nye lokaler.

– Nå ser vi på mulig flytting av Mork rehabiliteringssenter til sykehuset i Volda, forteller Bøyum.

Om det blir innflytting på sykehuset, vil rehabiliteringssenteret flytte inn der DPS (distriktspsykiatrisk senter) har sine lokaler på sykehuset i dag. Det vil da føre til at DPS'en må flytte.

– Vi jobber for å se om det finnes et nytt lokale som DPS kan flytte inn i. Vi ser på muligheter for å leie lokaler i nærheten av Volda, forteller Bøyum.

Om forslaget går gjennom, vil rehabiliteringssenteret flyttes til Volda sjukehus.
Om forslaget går gjennom, vil rehabiliteringssenteret flyttes til Volda sjukehus.

Sterk tilknytning til plassen

Til tross for muligheten til å flytte inn i nyoppussede lokaler, er tillitsvalgt Marte Husøy tydelig på én ting:

– Vi har aldri ønsket å flytte herifra. Vi har sterk tilknytning til plassen, og det har mange pasienter her og, forteller hun.

Hun forteller at Mork gir pasientene en mulighet til å komme seg et steg videre fra sykehuset når de ikke lenger er akutt eller alvorlig syke. Hun tror den avsidesliggende plasseringen med det store uteområdet skaper en ro for både pasienter og ansatte.

Hun frykter videre at det kan bli et mer hektisk miljø for pasientene, og mindre plass til rehabilitering, om de flytter inn på sykehuset.

– Når det er sagt, så er vi er innstilt på at vi kommer til å flytte, og vi skal klare å videreføre et godt tilbud når det skjer. Det er en del ting som kan bli lettere ved at vi får en bygningsmessig oppgradering. Det er mange ting som vi bruker energi på idag som handler om vedlikehold, forteller Husøy.

En utsikt som kan gi både pasienter og ansatte ro i sjela.
En utsikt som kan gi både pasienter og ansatte ro i sjela.