Anders Fannemel har lagt opp

-Begynte å slite på både fysikken og psyken

Anders Fannemel har hengt opp hoppdressen for godt. Skihopperen fra Hornindal annonserte i forrige uke at helgas skiflyvningsrenn i Vikersund ble hans siste.

Publisert Sist oppdatert

Anders Fannemel har hengt opp hoppdressen for godt. Skihopperen fra Hornindal annonserte i forrige uke at helgas skiflyvningsrenn i Vikersund ble hans siste.

- Det føles jo litt rart ut siden jeg har brukt halve livet mitt på det her. Jeg har liksom ikke fått det helt til siste året, og det begynte å slite på både fysikken og psyken. Da var det på tide å gi seg, forteller Fannemel.

Helgens hopprenn i Raw Air i Vikersund ble hans siste konkurranse. Anders var en av to hoppere som hoppet med dårligere forhold enn resten av konkurrentene i kvalifiseringen på fredag – det endte med at han måtte se hopprennet som tilskuer på lørdag.

- Det ble jo at man prøvde å kose seg mest mulig siste dagen som skihopper. På søndag hoppet jeg rett og slett bare for dårlig til å få noen god feeling. Jeg klarte ikke helt å sette flighten og få riktig spenning i den til å fly skikkelig, forklarer han.

Uklar fremtid

-Jeg kom jo for så vidt hjem i går, så jeg har ikke kjent helt på pensjonistlivet enda. Jeg har egentlig ikke lagt noen klare planer. Det kan hende jeg blir værende i hoppmiljøet - kanskje her på Lillehammer eller om jeg finner på noe annet. Det skal jeg bruke litt mer tid og energi på fremover, forteller han.

Hornindal-mannen blir ikke særlig stresset over den nye tilværelsen. Han forteller at avgjørelsen om å endelig gi seg etter flere år med vurdering var en lettelse.

- Jeg er ikke så veldig trist egentlig. Jeg føler at jeg har gjort det jeg kan, selv om jeg ikke fikk til alt jeg hadde håpet på i karrieren. Det er en lettelse å endelig slutte og tenke på hva jeg kan gjøre for å bli en bedre skihopper, så kan jeg heller tenke på andre ting, opplyser han.

To år på sidelinjen

Sommeren 2019 måtte honndølen sette karrieren på vent. Skrekkskaden i Wisla i 2019 skulle holde han unna hopprenn i over to år. I september 2021 stod han igjen klar for å sette utfor bommen og en ny sesong. Det ble en personlig skuffelse.

-Jeg prøvde å komme meg tilbake på World Cup-nivå, men jeg fikk det ikke helt til. Selv om jeg fikk hoppa meg inn til hoppuka og nå til Vikersund, så var det liksom ikke noe særlig jeg fikk vist frem. Jeg er litt skuffa over at jeg ikke ble bedre igjen, forteller han.

Allerede før fjorårssesongen hadde Fannemel tanker om å legge opp.

- Ja, jeg var egentlig litt klar for det etter jeg bestemte meg for å ta en sesong til i fjor. Da kjentes det ut som det var siste sesongen. Det er en lettelse å endelig slutte og tenke på hva jeg kan gjøre for å bli en bedre skihopper, så kan jeg heller tenke på andre ting, sier han lettet.

Merittert skihopper

Selv om karrieren til Anders Fannemel har vært en skygge av seg selv etter skaden, har honndølen virkelig gjort seg utmerket i sine tidligere år.

Hopprofilen kan se tilbake på en innholdsrik karriere. I 2013 ble han norgesmester i stor bakke og slo store hoppnavn som Anders Jacobsen og Anders Bardal. Året etter kom hans første verdenscupseier i Nizjnij Tagil i Russland.

I 2015 hoppet honndølen lenger enn alle noensinne og satt verdensrekord på utrolige 251,5 meter. Denne rekorden stod i to år før Robert Johansen ble ny verdensrekordinnehaver.

Samme året tok han VM-gull i lagkonkurranse i stor bakke og fulgte opp neste år med nok et VM-gull i lagkonkurransen i skiflyvning.

Se reportasjen om hvordan hoppeventyret startet i videoen over.

Hoppkarrieren startet nokså sent for Fannemel. Det var først som 13-åring at han først spente på hoppskiene. Her var fremgangen stor, og trener Stig Jarle Seljeset så talentet i han. Kun fem år senere hoppet han i verdenscupen.

Powered by Labrador CMS