Rosa Sløyfe: Ønsker å utvide antall inkallelser til Mammografiprogrammet

Stadig flere unge blir diagnostisert med kreft i tidlig alder. Spesielt brystkreft har økt i antall tilfeller for voksne kvinner under 50 år.

Publisert Sist oppdatert

Årets tema for Rosa Sløyfe-aksjonen er "Tidlig oppdagelse redder liv". I over 25 år har alle kvinner i Norge i alderen 50-69 år fått tilbud om screening av brystene sine gjennom Mammografiprogrammet. Hensikten er å oppdage kreftsvulster i tidlig stadium slik at behandlingen blir mer skånsom og prognosene bedre.

– Det handler om jo tidligere du oppdager kreften, desto lettere er det å behandle den. Det er større sjanse for å bli frisk og det er et mindre inngrep i behandlingen, sier kommunikasjonsrådgiver i Kreftforeningen Linda Skjærvik.

Oktober hvert år markeres som Rosa Sløyfe-måned og skal bidra til å belyse brystkreft.
Oktober hvert år markeres som Rosa Sløyfe-måned og skal bidra til å belyse brystkreft.

Diagnostisert som 29-åring

Anne-Gerd Myrvåg (77) er en av flere og flere kvinner som blir diagnostisert med brystkreft i tidlig alder. Selv var hun kun 29 år da hun oppdaget svulsten under en selvsjekk.

– Jeg kjente en kul i brystet, men jeg var så ung at jeg trodde ikke det var kreft. Derfor gikk det flere måneder før det ble oppdaget, forteller Myrvåg.

Etter å ha blitt kvitt kreften etter behandling, fikk Anne-Gerd igjen påvist brystkreft i 2008. Denne gangen var kreften av den aggressive typen trippel negativ og førte til at hun måtte fjerne begge brystene.

– Det kom selvfølgelig som et sjokk, men ville jeg redde livet så måtte jeg fjerne begge brystene.

– Så nå ser jeg ut som en ungjente, sier Myrvåg med et smil om munnen.

Flere og flere under 50 får påvist kreft

En ny forskningsartikkel publisert av Nature Reviews Clinical Oncology har vist at flere og flere kvinner får brystkreft før de er fylt femti.

Linda Skjærvik forklarer statistikken med en økende befolkning, at flere sjekker seg og at brystkreftkampanjene påvirker kvinner til å ta selvsjekker.

Anne-Gerd Myrvåg oppfordrer alle kvinner til å ta regelmessige selvsjekker av egne bryst for å overvåke eventuelle endringer og/eller kuler.
Anne-Gerd Myrvåg oppfordrer alle kvinner til å ta regelmessige selvsjekker av egne bryst for å overvåke eventuelle endringer og/eller kuler.

Kvinner som ikke er i aldersspennet for programmet, oppfordres til å sjekke seg selv jevnlig.

– Det er viktig å følge med og sjekke brystene sine selv, slik at de unge oppsøker lege om de finner en kul i brystet, oppfordrer Anne-Gerd alle kvinner som ikke er inkludert i programmet.Kreftforeningen ønsker å utvide Mammografiprogrammet

Kvinner mellom 50 og 69 år blir invitert til å delta i Mammografiprogrammet, som er et offentlig screening-program.

Hensikten er å kartlegge kvinners bryst og oppdage symptomer på brystkreft tidlig.

Slik det er i dag skal alle kvinner gjennom ti kontroller i programperioden. For å sikre at alle har et tilbud fra året de fyller 50, ønsker Kreftforeningen å utvide Mammografiprogrammet fra 10 til 13 innkallelser.

Se hele reportasjen på Nærsynet