TAR GREP: Roger Hofseth har sammen med Knut Flakk tatt initiativ til å aksjonere mot dagens formueskatt.

— Det er ganske alvorlig

Nyopprettede Skatteaksjonen mener at dagens skattesystem må endres hvis man skal bevare norsk bedriftseierskap. Hofseth ser mørkt på fremtiden for norske bedrifter om det ikke gjøres noe.

Publisert Sist oppdatert

SUNNMØRE: Skatteaksjonen hadde kickstart i Atlanterhavsparken 20. mars. Der startet de selskapet "Aksjon for norsk eierskap", som skal samle inn penger for å drive informasjonskampanje mot dagens skattepolitikk.

De har invitert flere politikere, blant annet statsminister Jonas Gahr Støre til møte førstkommende fredag.

Roger Hofseth er blant annet majoritetseier i Hofseth BioCare og er på 375. plass på Kapitals oversikt over Norges rikeste. Hofseth sier at det stort sett er bedriftseiere og formuende personer som er med i aksjonen, og at de har samlet inn mye penger.

Han forklarer at det samlede skattetrykket har blitt så høyt, at det må gjøres noe for å bevare norsk eierskap.

— Det er jo sånn at det har blitt en ekstra kostnad. Vi har i dag fått masse usikkerhet med økte renter, og i tillegg har vi fått en ekstrem skatteskjerpelse, sier en engasjert Hofseth.

Representant Per Vidar Kjølmoen Møre og Romsdal.

Stortingsrepresentant Per Vidar Kjølmoen (Ap) fra Møre og Romsdal har vært i dialog med Roger Hofseth og Knut Flakk på Stortinget ved flere anledninger. Han mener det er bra med en diskusjon, men syntes at regjeringens skattepolitikk fungerer godt.

— Jeg respekterer at initiativtakerne bak aksjonen ønsker seg mindre skatt, men den gruppen i samfunnet betaler mindre skatt i prosent enn andre grupper i samfunnet. Så jeg mener Arbeiderpartiet finner et godt kompromiss knyttet til formuesskatt, utdyper Kjølmoen.

Norsk eierskap

Aksjonen jobber for å endre skattesystemet for å legge til rette for norsk eierskap. Deltagerne ønsker ikke å flytte til Sveits slik mange milliardærer har gjort siden regjeringsskiftet.

PÅ FLYTTEFOT: Hofseth flytter til Sande kommune for å betale mindre skatt.

Hofseth mener at faren med dagens politikk er at det kan føre til at man får utenlandske eiere, og da kommer bedriftene til å gi tilbake mindre til lokalsamfunnet.

Nestleder i Møre og Romsdal Fremskrittspartiet, Hans Olav Myklebust

— Nå tror jeg det er et snitt på norsk eierskap ved Oslo Børs på kun 15 prosent. Det som skjer da er at du får mer og mer utenlandsk eierskap av norske bedrifter, sier Hofseth.

Dersom man skal betale dagens formueskatt, så må man tappe kapital fra selskapene. Det resulterer i mindre investeringer og nye prosjekter, noe lokalsamfunnet taper på mener aksjonen.

— Jeg tenker at formueskatten har gjort at utenlandske selskaper som opererer i Norge, får en ekstra fordel i forhold til norske bedrifter, sier Hans Olav Myklebust, nestleder i FrP, Møre og Romsdal.

Går imot egen regjering

Til tross for at Senterpartiet sitter i regjering, mener ordfører Olav Myklebust i Sande kommune at noe er feil med dagens system. Han er opptatt av norsk eierskap, og ønsker at formuer skal bli i landet.

LOKKER TIL SEG RIKE: Ordfører Myklebust forteller om skattepolitikken i Sande kommune.

Myklebust går imot egen regjering, og har nå senket formueskatten i kommunen for at flere skal flytte formuene sine dit.

— Det er helt greit å skattlegge, det er ikke noe problem. Det må likevel ikke bli så høyt skattetrykk at man må ta ut av bedriftene for å gjøre det. Skatt på arbeidende kapital, det har vi vært helt klare på i Senterpartiet tidligere, at det ikke er noe vi ønsker, sier Myklebust.

Per Vidar Kjølmoen er ikke enig med Myklebust. Han mener det er usolidarisk å lokke til seg kapital, og sier at det går utover andre kommuner som mister skatteinntekter.

— Jeg synes det er uheldig. Hvis kommunene skal begynne å konkurrere seg i mellom ved å tilby lavere formuesskatt for å tiltrekke seg veldig rike folk, så er det til slutt alle kommunene i Norge som taper på det, argumenterer Kjølmoen.

Se til Sverige

Løsningen Hofseth ser for seg er at vi skal se til våre naboer i Sverige.

— Det er veldig enkelt. Vi burde legge oss på samme nivå som svenskene. Der har vi mye å lære, også når det gjelder skatt. Problemet er at det i Norge har blitt så dyrt å drive, konkluderer Hofseth.

Skatteaksjonen har fått mye støtte etter at de deltok på Debatten på NRK. Hofseth forteller at han har blitt ringt ned fra hele landet av folk som ønsker å ta del i aksjonen.

Powered by Labrador CMS