SIKKERHETSTILTAK: Som student eller ansatt ved Høgskulen i Volda, har du kanskje lagt merke til denne nye boksen.

En boks for spesielle nødssituasjoner

Høgskulen i Volda har hengt opp bokser som inneholder utstyr for å stoppe alvorlige blødninger. Nå ønsker ledelsen å kommunisere tiltaket.

Publisert
LUKKET: Slik ser boksen ut når den er forseglet.
ÅPEN: Boksen inneholder fire poser med utstyr for å stanse blødning. To refleksvester følger med.
POSE: På posen står det instruksjoner som veileder ved eventuell bruk.

VOLDA: – Tanken er at du åpner boksen i en nødssituasjon.

Det forklarer Øystein Søvik Mårstøl, driftsjef på eiendomsavdelingen ved Høgskulen i Volda. Sammen med Seniorrådgiver Solbjørg Nossen Leite og fem andre ansatte ved høyskolen, sitter han i skolens sikkerhetsgruppe. Gruppen bidrar i høyskolens beredskapsarbeid.

PLIVO

Hvert år arrangeres det en egen HMS-dag for høyskolens ansatte. I fjor ble dagen avholdt 10. august. Da var temaet "pågående livstruende vold" (PLIVO). Leite sier at dette gjelder for hendelser der noen utøver vold mot studenter og ansatte.

Ved slike øvelser er Sikresiden sine nettsider en viktig ressurs. Med hjelp fra denne nettsiden forklarer Leite hvordan man skal agere ved en PLIVO-situasjon.

– Ved PLIVO så gjelder det å springe, gjemme seg eller handle. I en slik situasjonn kan det hende at man blir nødt til å yte førstehjelp, eller at man må stoppe blødning.

I boksen skal det være fire poser som blant annet inneholder turniké. Dette er en bandasje som strammes over blødningen. 

– Flesteparten kan ikke bruke en turniké, men det vil være en del av førstehjelpsopplæringen som tilbys ansatte, forteller seniorrådgiveren.

Det blir arrangert kurs for ansatte i løpet av året.

Prototype

Mårstøl understreker at sikkerhetstiltaket nylig er utviklet av Elite Medical, og at konseptet er helt nytt.

– Dette er en prototype som ikke står noen annen sted. Vi skal ta en evaluering med Elite Medical etter påske. Da vil dette produktet kanskje bli tilgjengelig for andre høyskoler og universitet.

Mårstøl hevder at det skal være plassert ni slike bokser på høyskolen. De har prioritert områdene det sannsynligvis er mest folk i. 

Leite forsikrer at høyskolen har tenkt å legge inn lokasjonene på MazeMap, slik at studenter og ansatte vet hvor boksene er plassert.

Powered by Labrador CMS