GLADE SAMBOERE: Opal bruker mye tid i hundegården rett utenfor huset.
GLADE SAMBOERE: Opal bruker mye tid i hundegården rett utenfor huset.

Et hundeliv

På Solsida i Austefjord ligger ganske spesielt kollektiv. Her bor det fem mennesker, og hele femten hunder! Det er teater -og dramastudenten Opal (30) som startet det hun kaller "Hundekollektivet" – Vi lever rett og slett et hundeliv uten like

Publisert
HUNDEGÅRDEN: Det blir litt bråk med 15 hunder utomhus. Opal har flyttet unna høgskulen for å skåne naboene.
HUNDEGÅRDEN: Det blir litt bråk med 15 hunder utomhus. Opal har flyttet unna høgskulen for å skåne naboene.

VOLDA: – Jeg kom hit med en stor gjeng firbeinte, så jeg kunne ikke akkurat finne en normal boplass inne i Volda, sier Opal Mariell Solrunnsdatter (30). Dermed endte studenten og hennes ti Alaskan Husky-hunder, opp på et småbruk ved Austefjorden. Her har de fått selskap av flere tobeinte leietakere, og nylig ble også fem nye valper født.

– Egentlig skulle jeg bare ha ti hunder, men for en ukes tid siden kom plutselig fem bittesmå valper til verden, så nå er det femten. De små valpene ligger her inne og prøver å åpne øynene og øregangene nå.

Verdensvant

Interessen for hundekjøring vokste fram på folkehøyskolen 69 Nord som ligger like utenfor Tromsø. Der bestemte Opal seg for å gå hundekjøringslinja. På det tidspunktet hadde hun kun sin eldste hund Findus, som senere har vært med henne på eventyr både på land og vann. De har blant annet bodd ett år i Canada og drevet konkurransekjøring, og Findus fikk også være med på deler av turen når Opal skulle seile til Karibien.

– Når jeg kom tilbake fra Canada var det litt av og på med hundekjøring. Jeg hadde så mange andre interesser som jeg ville dyrke, med seiling, teater, klatring og mye annet forskjellig.

Men etter hvert fikk Findus en sønn, som ble trekkhund nummer to. Da bestemte Opal seg for å kjøpe enda flere hunder, og slik har hun endt opp med femten den dag i dag.

Saken fortsetter under bildet.

UT PÅ TUR: Når snøen har lagt seg kan Opal og hundene legge ut på tur rett utenfor småbruket.
UT PÅ TUR: Når snøen har lagt seg kan Opal og hundene legge ut på tur rett utenfor småbruket.

Tiden strekker akkurat til

Å være fulltidsstudent samtidig som man har ansvaret for så mange hunder, er ikke lett. Hund er ikke gratis, så Opal må jobbe i tillegg til studiene. Og med studier, jobb og hundepass strekker tiden bare akkurat til.

– Det er ikke bare å trene hundene og å kose med dem. Det er også skader som skal behandles, en hundegård som skal holdes ren, og masse vedlikehold hele tiden. Men jeg kunne ikke sett for meg et liv uten hund.

Etter endt studietid er planen å ta med hundene til Canada for å tilbringe en hel vinter der. Men Opal er en dame med mange interesser, og hun ser ikke for seg å drive med hundekjøring hele livet.

– Jeg jobber for å bli en bedre versjon av meg selv hele tiden. Og det er så mange ting jeg liker å holde på med. Men å være på tur med hundene er definitivt en av de tingene!

Lavterskel hundeløp

Førstkommende søndag, 3.april, arrangerer Opal og hennes hundeglade venner vintertreff i Grøndalen. Opal forteller at det blir sledeløp, akebrett og rattkjelke, agility-konkurranse, bål og god stemning.

– Alle som er glad i friluftsliv, hunder, eller begge deler burde komme på søndag!

HER BOR DE: Opal og noen av samboerne hennes.
HER BOR DE: Opal og noen av samboerne hennes.