Diskusjon: Formannskapet sitter og diskuterer om Coop Marked Gjerdsvika skal få viljen sin

–Forsvinn butikken blir det veldig spøkelsesaktig

Det meiner butikksjef Rita Pettersen i Coop Marked Gjerdsvika. Dei håper at ubemanna ølsalg vil holde liv i bygda. Formannskapet i Sande er enig.

Publisert Sist oppdatert

SANDE: Nærnett har tidligere skrevet om hvordan Coop Marked Gjerdsvika har søkt til Sande kommune om å selge alkohol i ubemanna tidsrom i deres butikk. Saka blei tatt opp under formannskapsmøtet i Sande, hvor forsvarligheten av et slikt tilbud ble diskutert.

 

 –Jeg er skeptisk til tryggheten.

En av de som var mest skeptisk til ubemanna alkoholsalg var Camilla Vik fra Arbeiderpartiet. Hun stilte seg kritisk til at det kan bli lettere for ungdom under 18 år å få tak i alkohol.

– Jeg er skeptisk om det trygt eller ikke. Det gjør langing lettere. Når det kommer til ungene våre i bygda vil jeg heller være for forsiktig, fortalte Vik.

Camilla sa at hun ikke har noe imot at voksne kan nyte alkohol, eller alkohol generelt. Det at det skal være vanskeligere for ungdom å få tak i alkohol er for henne en prinsippsak.

Ungdom først: Camilla Vik (i midten) argumenterte for ungdommen i formannskapsmøtet

– Vi har regler og forskrifter som skal hindre ungdom under 18 å få tak i alkohol, og vi vet effekten. Det er derfor det er så strengt i Norge, og jeg ser ingen grunn til hvorfor vi skal slutte å være strenge. Her handler det om å være føre var, svarte Vik.

 

Tror på sikkerheten

Wenche Bjørkeng fra Høyre var derimot ikke enig i Viks bekymringer. Hun er ikke i tvil om at det vil bli vansklig for ungdom å få tak i alkohol.

 

Har troa: Wenche Bjørkeng (midten) tror sikkerheten blir holdt på Coop Marked Gjerdsvika om de får det slik de vil.

–Alkoholen blir innelåst i et skap. For å åpne skapa må man ha med seg bankID og bruke en egen app som butikken styrer. Problemet rundt langing får vi ikke stoppet uansett, mente Bjørkeng.

 

Vik svarte at hun ikke tviler på sikkerheten, men vil fortsatt være på den sikre siden når det gjelder spørsmålet rundt alkohol.

–Det er ungdommen vår, de er sårbare og  trenger all den beskyttelsen de kan få. Det er forebygging som er hovedgrunnen svarte Vik.

 

 

Levende bygd

Butikksjef i Coop Marked Gjerdsvika, Rita Pettersen, sier at det er mange i bygda som har etterspurt om et slikt tilbud i deres butikk. Hun forklarer at det ubemannede ølsalget handler om mer enn bare økonomisk vinning.

 

– Vi blir konkurransedyktige, kundene kan handle alt på en plass. Det er ingen hemmelighet at dette er en stor varegruppe hos oss, forteller Pettersen

–Hvorfor er det viktig å ha et slikt tilbud?

Melding til besvær: Om kommunestyret godkjenner vedtaket til formannskapet neste uke, vil slike meldinger på selvbetjeningskassene forsvinne.

–Fordi vi har tipping, post, kaffekro. Det blir en møteplass og vi prøver å skape ei levende bygd. Det er ikke attraktivt å bo her hvis det er ingenting som skjer. Drar butikken blir det litt spøkelsesaktig, sier Pettersen lurt.

Camilla Vik svarer at hun har forståelse for butikkens ønsker, men at det er noe større som står på spill.

– Alt som kan være forebyggende for at ungdommene ikke får kontakt med alkohol er jeg for. Jeg er for utvikling og at for at butikkene skal ha gode vilkår, men det med alkohol synes jeg vi skal være påpasselige med, mente Vik.

 Veien videre

Formannskapet endte tilslutt å vedta forslaget om at Coop Marked Gjerdsvika få en prøveordning på ubemanna ølsalg fram til 30.september. Saken endelig behandlet i kommunestyremøtet neste uke. 

Powered by Labrador CMS