Tidligere fotballproff og landslagsspiller, Jan Åge Fjørtoft, arrangerte en gratis fotballskole i Gursken lørdag.

– Gursken er plattformen i livet mitt

Jan Åge Fjørtoft (54) høster lovord fra de lokale for sitt engasjement i lokalbygda Gursken. Pappa Fjørtoft sier det banker i hjertet.

Publisert Sist oppdatert

SE VIDEO AV TUVA (7) SOM REISTE FRA BERGEN FOR FOTBALLSKOLEN NEDERST I ARTIKKELEN!

Lørdag formiddag møtte 48 forventningsfulle unger i årsgruppa 6-12 år opp på River Plate-banen i Gursken for å delta på Jan Åge Fjørtofts kostnadsfrie fotballskole. Skolen ble for første gang arrangert i 1990, og den har vært arrangert periodevis i senere år.

I år var det dermed et comeback med fotballskolen, og Fjørtoft er klar på at dette er noe han ønsker neste år også.

– På Sunnmøre er det alltid god respons på ting som er gratis, så jeg har måttet takke nei til mange. Dette er ikke bare et comeback, men også et «I will stay». Det vil bli fotballskole neste år også, sier Fjørtoft.

Han uttalte til Nærnett i forkant av fotballskolen at han var sjokkert da han så dagens priser på fotballsko.

– Det er gratis fordi det er høy terskel for mange å være en del av idretten. Her er det samme forutsetninger for alle å være med, forteller han videre.

LES OGSÅ:

– Han er viktig for oss

Fjørtoft forteller han ble inspirert av sin egen sønn, Markus Fjørtoft, i en podkast til å starte med fotballskolen på ny. Der hadde sønnen snakket med utenlandske trenere i Norge.

– Og de trenerne skal du lytte til! De var opptatt av at det er to ting som er veldig viktig for barn i alderen 6-12 år. Det ene er å lære finte- og skuddteknikker. Det andre er å få gleden av å spille fotball, sier 54-åringen.

– Det som ligger i bunnen av fotballskolen er gleden, men også er det mottoet «alle kan ikke bli best, men de kan bli bedre».

Gursken har en stor plass i hjertet til mannen med 71 A-landskamper.

– Stedet betyr veldig mye for meg, dette her er plattformen i livet mitt. Jeg bodde jo her til jeg var 18 år.

Jan Åge Fjørtoft kjørte sin versjon av «Mesternes Mester» med ungene på River Plate.

Vi snakket med Kamilla Vik som holdt på i kiosken under lørdagens fotballskole. Hun var selv med på fotballskolen i 1990. Denne gangen hadde hun to barn med på skolen.

– Jan Åge er Gursken og han er en stolt gursking. Alle vet hvem han er og hva han står for. Han er viktig for oss. Tidlig på 90-tallet hadde vi en diskotekgruppe som han var med på å støtte. Det er kjempekjekt at han kommer tilbake, forteller hun.

– Det er litt nostalgi at mine egne barn er med her.

Hva er det beste med denne skolen?

– Det er at ungene får være ilag og oppnå fotballglede, svarer den kioskansvarlige fotballmammaen.

Stolt pappa

Pappa Kåre Fjørtoft (78) var også tilstede lørdag som det han beskriver selv som en «altmuligmann». Han synes han er litt for inhabil til å snakke om hva sønnen betyr for Gursken.

Hvis du forklarer fra et perspektiv som far, da?

– Jeg tror Jan Åge har betydd mye for bygda her. Da han gikk fra Gursken til Hødd og så til Ham-Kam, ble pengene som kom inn brukt til ny stadion, sier 78-åringen.

Kåre Fjørtoft (78) bruker deler av fritiden sin til å dømme fotballkamper.

Ildsjelen blir så fornøyd da han ser hvordan befolkningen flokker seg til fotballbanene igjen etter gjenåpningen av Norge. Han peker mot hjertet i det han snakker ut om det.

– En slik fotballskole er veldig veldig viktig. Når du ser hele banen yrer med foreldre og barn, så banker det i hjertet altså. Han planlegger en enda større fotballskole neste år. Det måtte bli litt færre nå siden Jan Åge ikke fikk så god tid på å planlegge på grunn av pandemien, forteller en stolt far.

– Sees vi igjen neste år?

– Jeg håper det, svarer han før han tar seg en pause og følger opp med:

– Du vet alderen, du vet aldri, sier han og bryter ut i latter.

Til tross for sin noe gamle alder har veteranen dømt hele 25 fotballkamper i år. Kåre Fjørtoft ønsker å holde på til han minst fyller 80.

– Jeg holder meg i form på den måten – med rask gange, ikke løping. Enkelte sier vel at det ikke er så raskt da, humrer han. Når du dømmer 13-14-åringer så er du et hode høyere og da har du oversikten.

78-åringen viser snev av tegn til mangel på tålmodighet mot slutten av praten.

– Nå skal jeg kjøpe meg en pølse før han Jan Åge kommer og maser igjen, avslutter pappa Fjørtoft.

FORBILDE: Ungene fulgte nøye med på hva Jan Åge Fjørtoft hadde å si da han tok del i treningen.

God hjelp

Jan Åge Fjørtoft kunne naturligvis ikke ha ansvaret for 48 fotballivrige barn på egenhånd. Bistand fikk han blant annet fra tidligere Hødd-spillere og unge fotballspillere fra Larsnes/Gursken, som var instruktører for dagen. Andreas Skoge (16) var en av dem.

– Det er kjekt å være instruktør for disse ungene, og å se talent rundt omkring - det er fotballglede, sier Skoge.

Larsnes-spilleren føler bygda og klubben blir verdsatt av Fjørtoft ved at den tidligere utenlandsproffen gjør comeback og arranger en slik type fotballskole.

Andreas Skoge tok en liten pause fra treningsøkten med 9-åringene for å snakke om rammen på River Plate lørdag.

Fotballskolen avsluttet med en showkamp mellom «Team Gursken» og flere av Hødds norgesmestere fra 2012 der hovedpersonen, Jan Åge Fjørtoft, deltok selv.

SE VIDEO: Tuva (7) reiste helt fra Bergen for å være med på Jan Åge Fjørtofts fotballskole.

Powered by Labrador CMS