VISJON: Helge Kvam Karbø etablerte selskapet Fjord Nature i hjembygda si Hellesylt i 2019.

Gründeren fra Hellesylt

- En må finne noe man brenner for, og gjerne der en skiller seg litt ut. Også må man ha gjennomslagskraft. En må liksom prøve. Prøve og feile hele tiden. Det forteller Helge Kvam Karbø som reiste hjem til Hellesylt og startet eget firma.

Publisert Sist oppdatert
TOPPTUR: Turistene setter pris på naturguider som kjenner lokalområde

Fjord Nature har en visjon om å tilby verdens beste naturopplevelser. Helge Kvam Karbø etablerte selskapet i hjembygda si i Hellesylt i 2019.

Det er en liten bygd med 263 innbyggere. Oppstartsfasen har vært turbulent, med koronapandemi og mange timer med gratis arbeid. Likevel har Fjord Nature klart å utvide basene sine til Geiranger og Ørsta.

Fra ekstremssportslinje i Voss til oppstart av eget selskap

Naturguidene i Fjord Nature tilbyr topptur på ski, kajak-kurs og guidede turer i naturen. Helge forteller at ideen til selskapet kom da han selv gikk på Høgskulen i Volda.

- Jeg er oppvokst på Hellesylt og er vant til å være ute. Å være i aktivitet har alltid vært naturlig for meg. Det førte til at jeg gikk ekstremssportslinjen på Voss folkehøgskule. Her bidro jeg med å lære opp andre i aktivitetene vi drev med, sier Helge Kvam Karbø.

Etter Voss begynte Kvam Karbø i Volda på friluftsliv- og naturguidelinjen. Det var her han fikk ideen til å starte sitt eget selskap.

KAJAKKURS: Her øves det på en eskimorull med kursholder.

- Det har vært viktig at selskapet startet opp i Hellesylt, fordi jeg får gitt noe tilbake igjen. Jeg kjenner også de fleste som bor her, som gjør det lett å få ting til å skje. Innenfor turisme er det mange som setter pris på god kunnskap på området, forteller Kvam Karbø

Pandemi og vanskelige tider

Fjord Nature har hatt en vanskelig oppstart under koronapandemien. Det har vært arbeid dag og natt for å få selskapet til å gå rundt. De startet opp i 2019, og er fortsatt veldig nye i bransjen.

- En måte å komme oss igjennom koronapandemien på, er å tenke positivt hele tiden og finne på nye ting. Vi har hatt live- sendinger og lagt om oppleggene våre sliik at de passet til korona, forteller Helge.

BLADET: Mohns topp via bladet er en spektakulær tur som krever klatreutstyr.

Guider og utstyr

Grunnbasen i selskapet er lagt. Fjord Nature har investert i nok utstyr og guider. Nå handler det om å få budskapet ut til folket.

- Da vi startet selskapet startet vi med "klister under skiene", nå har vi tatt klisteret av, så det er full glide framover med selskapet nå, forteller Helge Kvam Karbø.

- Vi har hatt et tre- års perspiktiv på oppstarten. Vi skulle bruke tre år på å komme i gang, så kan vi begynne å utvide selskapet mer. Vi kommer aldri til å slå oss til ro, men forutsetningen er at vi tjener penger.

I starten var det ikke lett å få ting til å gå rundt i selskapet. Økonomi har absolutt vært det mest utfordrende.

- Vi trenger rett og slett penger i kassen. Vi har brukt masse tid på å få ting til å gå opp, og jobbet mange gratistimer. Vi har også fått støtte fra innovasjon Norge og Stranda kommune. Det har vært to veldig viktige samarbeidsparrtnere, sier Kvam Karbø.

TRYGGHET: Helge Kvam Karbø fokuserer på godt miljø og flinke guider som sprer trygghet til gjestene.

Investert i utstyr på rundt en million

Turutstyr er dyrt, men det er utstyr som varer og som Fjord Nature tar godt vare på. For å få inn ekstra penger leier de det også ut til turister.

Grunderen fra Fjord Nature mener det er muligheter for støtte til å starte sitt eget selskap i Norge. Likevel er det ikke slik at man får pengene kastet etter seg, man må jobbe for å få støtte.

- Det er ikke slik at man bare kan si at man skal starte opp, å tro at pengene havner i lomma. Det koster veldig mye å få de pengene, men når man først får de, er det gull verdt.

Helge har noen tips til de som tenker å starte sitt eget selskap

SESONG: Vinter og sommertid er høyssesong for Fjord Nature.

- En må finne noe man brenner for, og gjerne der en skiller seg litt ut. Også må man ha gjennomslagskraft. En må liksom prøve. Prøve og feile hele tiden. Det hjelper ikke å sitte og lage en god plan, hvis man aldri gjennomfører. Da er det bedre å bare gjennomføre, for så å planlegge. Det handler å gjøre noe en brenner for, også må man klare å gjennomføre det.

En må liksom prøve.

Powered by Labrador CMS