DILLA: Pia Ranum er en hekleentusiast som til tider hekler så mye at hun kjenner tendenser til senebetennelse.

"Heklehatt"

En kul bestemorgreie

Publisert Sist oppdatert

I et lite hus i Sykehusvegen i Volda bor Pia Ranum. Hun har opprettet instagramkontoen "Heklehatt". Her selger hun hatter på bestilling. Gjerne i alpakka-ull.

Hekling tror hun har blitt en trend fordi det har gått cirka tyve år siden sist hekling var populært, og fordi det er en kul bestemor greie.

Men hvordan hekleeventyret startet, var litt tilfeldig.

– Jeg skulle egentlig strikke en lue. Så tenkte jeg at jeg skulle prøve noe annet. Da kom jeg på at jeg kunne hekle en lue. Så begynte jeg, men så ble den litt rar. Så det ble en hatt istedenfor, forteller Pia.

DISCOKJERRINGA: Heklahatten Pia har på seg strikket hun til en venn. Den fikk navnet Discokjerringa på grunn av fargene
MAGISK LØKKE: - Når man hekler starter man med en magic loop, forteller Pia.
PROSJEKTER: På toppen av heklehatthaugen ligger et av båndene Pia lager når hun har garn til overs.

Startet med strikking

Pia forteller at hun har strikket mye før, men at hun liker å variere. Når hun hekler blir hun fortere ferdig med et prosjekt. Det gjør at det tar kortere tid å komme til den prosessen som hun liker best.

- Jeg liker de forskjellige stadiene når jeg finner ut av hva jeg skal lage. Da er jeg i hvert fall veldig gira. Jeg går på strikkebutikken og finner farger og lager bånd av restegarnet. Dette er veldig gøy for da kan jeg være litt mer kreativ mens jeg jobber også.

Det varierer hvor lang tid Pia bruker på et prosjekt, men vanligvis bruker hun mellom en og tre timer avhengig av hva hun lager.

Hvor mye tid hun bruker på hekling tør hun egentlig ikke tenke på.

NØSTER: Vanligvis går det med et garnnøste til en hatt.
DÅRLIG TIMEBETALT: Med tanke på hvor lang tid hun bruker sammenlignet med hva garnet koster får ikke Pia så godt betalt, men hun forteller at dette heller ikke var intensjonen.
INSPIRASJON: - Jeg har ei venninne som hekler. Det var kanskje hun som inspirerte meg til å begynne og hekle selv.

Oppslukt

Helga Løvoll forsker på livskvalitet ved Høgskulen i Volda. En av teoriene hun forsker på er flyt.

– Flyt er en mentaltilstad, som handler om å bli fullstendig oppslukt i aktiviteten man driver med, som gjør at man blant annet kan miste tidsoppfatningen. Mange snakker om å gå inn i en boble. Når man er så fokusert, kan det overkjøre fysiologiske behov. Når vi er i flyt er vi indre motivert, og oppgavene går lekende lett. Vi blir også fylt av energi. Derfor er denne tilstanden så verdifull å forske på.

Løvoll forklarer at man må skille mellom avkobling og flyt.

– Det å få tankene over på noe annet, som når man strikker eller hekler, er en veldig effektiv avkobling. Da handler det gjerne om tilstedeværelse og mindfulness. Flyt skjer gjerne når du for eksempel lager mønster selv eller utforsker nye teknikker. Det å utføre repeterende handlinger kan være bra for å finne roen og for å få hverdagsutfordringene på avstand.

Nytt prosjekt

Pia er ikke vondt å be når spørsmålet om hva hun holder på med nå, kommer på bordet.

-– Nå blir det vanlig hatt, med øreflapper. En sånn man kan knyte under haka. Og så blir det litt sånn vinterstyle. Og kanskje jeg kan lage en tova variant. Som blir skikkelig tykk og varm. Med øreflapper. Det er det neste, smiler hun.

MOTSATT EFFEKT: Pia forteller at tanken med heklingen var at dette skulle være en avslappende aktivitet. – Når jeg først begynner å hekle blir jeg helt sånn gæren og gira. Litt kaldsvett.

Powered by Labrador CMS