PASS PÅ: På varsom.no er snøskredfaren på Sunnmøre satt til 4 av maksimalt 5. Det er høyest i landet for øyeblikket.

Ingen skam å snu

Leder i skredgruppa i Volda Røde Kors, Tormod Eldholm, ber folk gjøre gode vurderinger når man er på tur i fjellet. På tur til Vallahornet måtte Christian Bruraas (37) snu.

Publisert Sist oppdatert
FJELLVANT: Christian Bruraas har vært flere timer i fjellet enn de aller fleste

ØRSTA: — Her har det nettopp gått skred. Vi snur, og tar heller noen runder der det er trygt, sier Christian Bruraas (37).

Denne ettermiddagen har Nærnett fått bli med toppturentusiasten på tur. I utgangspunktet var planen til Bruraas å gå til Vallahornet. Så langt kom han ikke.

— Det er dette som er kritisk. Snøen er lett og vinden er sterk, som fører til at det blir mange svake lag. Disse lagene er sårbare og kan utløse skred.

Bruraas har gått på randonee-ski siden han flyttet til Sunnmøre for snart 10 år siden, og har mye fjellerfaring. Han kom nettopp fra Geilo, der han har gått på ski en hel uke.

— Jeg sjekker alltid snøen når jeg er på topptur, og tar ingen sjanser. Vallahornet er stort sett trygt, hvis man går en god rute til toppen. Nå er det ikke forsvarlig å gå opp dit.

LAG PÅ LAG: Christian Bruraas viser at snøen på toppen er veldig lett, mens laget han griper er mer omdannet.

Er det andre topper i området man kan bestige slik været er nå?

— Nesten ingen, kommer det kontant fra 37-åringen.

Bruraas sier videre:

— Problemet er at snøen bruker veldig lang tid på å binde seg når det er så kaldt. Vinden gjør også at denne prosessen ikke skjer, fordi de øverste snølagene blåser videre så fort snøen har lagt seg. Skal det bli bedre, må det enten bli vindstille eller mildere.

Nedenfor ser man hvordan vinden herjet da Christian Bruraas bestemte seg for å snu.

(Saken fortsetter under videoen)

Klar oppfordring

Leder i skredgruppa i Volda, Tormod Eldholm ber folk ta konservative veivalg i fjellet. Han sier det er skredfare i alle himmelretninger, og derfor er ingen steder tryggere enn andre.

KOMPLEKST: Tormod Eldholm sier at det er mange faktorer som utgjør den store faren vi har på Sunnmøre.

— Først var det mildvær på Sunnmøre, som førte til at det ble et hardt snølag i fjellet. Nå er det mye kantkorn mellom dette laget og nysnøen som nå har kommet. Vi har svake lag i snøen som kan utløse skred, sier Eldholm

I følge Varsom.no er snøskredfaren på Sunnmøre satt til faregrad 4, der 5 er høyeste faregrad.

Eldholm forklarer:

— Området er et minefelt. Det er helt tilfeldig hvor man støter på disse svake lagene med snø, og derfor må man være forsiktig. Folk må unngå hellinger som er brattere enn 30 grader, og unngå å bevege seg på nedsiden av disse hellingene, sier han.

Eldholm har en klar oppfordring til alle som har tenkt seg på fjellet fremover:

— Det er viktig at folk sjekker varsom på app eller internett før man begir seg ut på tur. Mange topper må man unngå slik situasjonen er i dag.

Powered by Labrador CMS