ÅPNING?: Det kan gå kort tid fra regjeringen formidler beslutningen om å gå videre med gjenåpningen til beslutningen settes i verk, og de nasjonale reglene i covid-19-forskriften opphører, sier Bent Høie i en pressemelding

Klare for gjenåpning: – Ventet veldig lenge på dette

Avtroppende helseminister Bent Høie (H) har bedt alle landets kommuner være forberedt for full gjenåpning fra fredag 24. september. Det gleder spesielt næringslivet.

Publisert

Regjeringen har ikke endelig fastsatt et tidspunkt for når det siste trinnet av gjenåpningen vil skje, men onsdag ble kommunene informert om å være klar og i beredskap til å gjenåpne samfunnet fra 24. september.

Ved full gjenåpning opphører kravene om blant annet bordservering og en-metersregelen.

– Vi er klare for gjenåpning. Meteren har vært den største hindringen, men dersom vi blir kvitt den, så ser det veldig lyst ut, sier Bjørn Holum.

Holum er arrangementsleder for Fosnavåg konserthus i Herøy kommune. De har kun lov til å selge ut halv sal med nåværende restriksjoner. Med full nasjonal gjenåpning kan de ha fulle saler igjen. Dette er noe Holum har ventet lenge på.

– Brevet fra Høie er gladnyheter for oss. Nå håper jeg bare vi ikke blir skuffa på nytt med ny nedstenging.

Han er ikke bekymret for noe smitteutbrudd når kinosalen endelig kan fylles opp.

– Jeg har ikke hørt om noen kinoer hvor det har vært koronasmitte. Det er ikke der folk blir smittet, mener Holum.

– Ingen motforestillinger

Arrangementsleder Holum får medhold fra kommuneoverlegen i Herøy, Bjørn Martin Aasen. Når Norge går inn i trinn fire av gjenåpningen følger Herøy de nasjonale rådene, noe som de har gjort helt siden starten av pandemien.

– Vi har ikke behov for lokale forskrifter. Smittetallene har vært lave, så vi er klare for det neste steget, sier Aasen.

Kollega Norunn Kirkebø Elde, kommuneoverlege i Ulstein kommune, er samstemt med Aasen. De ser heller ingen nødvendighet for egne forskrifter.

– Eneste spesielle forskjellen vi kommer til å gjøre, er å innføre selvtesting gradvis. Selvtest får man utdelt kun dersom en har symptomer på koronaviruset, forteller Elde.

Vanylven kommune har ingen motforestillinger til en full gjenåpning, forteller deres kommuneoverlege Cecilie Oppedal.

– Vanylven har alltid forholdt seg til nasjonale regler og det vil vi også gjøre nå. Det vil ikke ha noen praktisk betydning om det er 500 eller 3000 publikummere på en konsert for et lite sted som Vanylven, sier Oppedal.

– Lokale forskrifter er ikke nødvendig - vi har god vaksinasjonsdekning.

– Hos oss er det fredelig

Helseministeren har bedt kommunene være klare for en «normal hverdag med økt beredskap».

Kommuneoverlege i Volda, Bent Ingebrigtsen, sier det innebærer at teststasjonen opprettholdes, at personer med symptomer skal holde seg hjemme og at vaksineringen fortsetter.

Videre sier han at man må i isolasjon ved positiv koronatest, selv om samfunnet har åpnet helt opp.

– Selv om Volda har hatt noen ganske store utbrudd, har vi aldri sett oss nødt til å ha lokale forskrifter, så det vil ikke være aktuelt i tiden fremover. Hos oss er det fredelig og det vi har nå, er kjente smitteveier.

– Å slippe meteren er vel det viktigste for folk. Det skal bli godt å gjennomføre arrangementer, avslutter Ingebrigtsen.

Ifølge NRK har regjeringen planlagt en pressekonferanse fredag ettermiddag.

Powered by Labrador CMS