NEGATIV: Elevrådsleder på Ulstein vgs, William Husøy, forteller at elevene på skolen er negative til å endre fraværsreglene.

– Mange er engstelige over forslaget

Elevorganisasjonen går hardt ut mot UDIRs forslag til endringer av fraværsgrensen. På Ulstein VGS er elevene redde for å miste muligheten til å dokumentere fravær. 

Publisert

ULSTEINVIK: Utdanningsdirektoratets (UDIR) nye forslag til endringer har vekket reaksjoner blant både elevene på Ulstein videregående skole og Elevorganisasjonen.

I en høring publisert 9. januar foreslår UDIR å endre grensen fra 10 til 15 prosent udokumentert fravær. Men samtidig blir det ikke lenger mulig å dokumentere fravær. Elevrådsleder William Husøy mener elevene fortjener en bedre løsning på dokumentasjon av fravær enn den som er foreslått: 

– Den beste løsningen ville vært å fortsette med fraværsgrensen vi har, eller kunne ha 15 prosent fravær, og likevel få muligheten til å dokumentere dette fraværet, sier han. 

Han tror dette vil gå utover elevene som allerede sliter med fravær:

– Spesielt elevene som har mye fravær, synes det er dumt at det ikke vil gå an å få dokumentert fraværet, slik som er mulig å gjøre nå, sier han. 

Helt bak mål

#JEGSTRYKER: Med slagordet "Jeg stryker fordi jeg bryr meg" oppfordrer Elevorganisasjonen elever til å sende inn svar på UDIRs høring.

Elevorganisasjonen (EO) har reagert spesielt på at elever i den nye forslaget ikke vil kunne dokumentere sykefravær, kjøretimer eller politisk fravær som gyldig fravær. Leder i EO Møre og Romsdal, Sivert Røymo, mener forslaget gjør vondt verre for elevene: 

HARD I RETORIKKEN: "Regjeringen er i ferd med å fakke opp" skriver EO på sin nettside, Røymo er også hard i sin kritikk av fraværsgrensen.

– Forslaget drar alt fravær under en samme kam, enten du er syk, skulker eller deltar i politiske organisasjoner. Alt gjelder som det samme, så hvis du er syk i mer enn 15 prosent, så stryker du. Det gjør et allerede rigid system, enda mer rigid. 

Han ser for seg for hva slags effekt dette kan få på elevene: 

– Det kommer til å ende i at mange syke elever kommer på skolen, selv om de bør holde seg hjemme og at mange færre elever deltar i politikken fordi de er redde for å stryke, forteller Røymo. 

Han forteller videre at EO stiller seg kritiske til hva Utdanningsdirektoratet prøver å oppnå med endringene: 

– Vi er overrasket over forslaget. Det er helt bak mål, slår Røymo fast. 

Engstelige

Utdanningsdirektoratet har valgt ikke å kommentere saken siden det angår en pågående høring. Høringen har mottatt 101 svar per 27. februar 2024.

På Ulstein vgs. stiller elevene seg bak EOs bekymringer.

– Mange elever er engstelige over den foreslåtte fraværsgrensen, avslutter Husøy. 

­

 Hør radioreportasje om saken her: 

Powered by Labrador CMS