SJEF: butikksjef ved Intersport-butikken Sport Volda AS, Linda Sefland, forteller at prisene trolig vil øke frem mot jul.
SJEF: butikksjef ved Intersport-butikken Sport Volda AS, Linda Sefland, forteller at prisene trolig vil øke frem mot jul.

Hard kamp om varene for Voldas butikker - kundene må ta prisen

Butikker i Volda preges av forsinket varelevering og økte fraktpriser. Butikksjefene har en klar oppfordring til kundene.

Publisert Sist oppdatert

– Dette påvirker oss i høyeste grad. Vi må jobbe mye hardere for å få de gode salgstallene nå. Samtidig er dette noe som rammer alle butikker i landet.

Det sier Linda Sefland, butikksjef ved Interport-butikken Sport Volda AS.

Hun forteller at økte fraktpriser og forsinkelser på levering av varer trolig vil føre til økte priser frem mot jul.

– Vi så fra i fjor til i år at prisene økte da og. Ved årskifte gikk for eksempel prisen på el-sykler opp med hele 5000 kroner.

Nedstengte fabrikker

Leder for handelspolitikk i Virke, Jarle Hammerstad sa til Sunnmørsposten at flere av forsinkelsene skyldes nedstengte fabrikker som følge av lokale smitteutbrudd i land i Asia. I tilegg til at fraktprisene øker, fører problemene i Asia særlig til forsinkelser for varer innen eletronikk, møbler, husholdningsartikler og sportsutstyr.

Sefland forteller at pandemien har gått ut over selve produksjonen av flere varer også.

– Stålmangel har gjort at sykler har vært svært vanskelige å få tak i. For å være på den sikre siden har de allerede nå bestilt opp sykler til sesongen i 2023.

I tillegg har det vært hard kamp om klær og sko som ikke blir produsert her i området, ifølge butikksjefen.

Mangel på varer

Når det kommer til vintervarer er det for tidlig å si om det vil bli mangel på varer og forsinkelser på bestillinger. Samtidig understreker butikksjefen at det er hard kamp om varene, og har en klar oppfordring til kundene.

– I fjor så vi at de mest populære varene som ble tomme, og ikke kom inn igjen. Så folk bør være tidlig ute når de skal sikre seg julegavene i år.

Sefland forteller at sportsbutikker har vært blant de heldige under pandemien, fordi etterspørselen etter sports- og turutstyr har vært stor. Nå håper hun de kan flyte på den bølgen en stund til.

– Vil gå tomme raskt

Kristin Bjerkvik er butikksjef ved Plantasjen AS på Furene i Volda. Hun forteller at de opplever forsinkelser på alle varer, men at enkelte skiller seg særlig ut.

– Etterspørselen er stor etter bjørkeved. Vår siste bestilling er nå forsinket med tre uker. Jeg tror vi vil gå tomme for ved rast denne høsten, så det er lurt å være tidlig ute.

Hun påpeker at det generelt er store forsinkelser, og forteller at de fikk inn varer først nå i september som de bestilte i sommer.

De har fått inn enkelte julevarer allerede, men forventer forsinkelser, forteller Bjerkvik.

Oppfordrer innbyggerne

Roar Vikene er næringssekretær i Volda Næringsforum. Han forteller at næringsforumet ikke har kartlagt denne situasjonen hos de lokale butikkene i Volda, men at utfordringene rundt tilgang på varer er et internasjonalt problem som påvirker de fleste bransjer.

– Vi ser for eksempel at tre- og byggematerial har økt drastisk i pris det siste året, men det ser ut til at det begynner å stabilisere seg nå.

Vikene har troen på at butikkane i Volda vil gjøre alt de kan gjennom egen kjedetilknyting for å sikre så god fareflyt som mulig, men at de trenger hjelp fra innbyggerne.

– Vi oppfordringer alle voldinger til å ta flest mulig av handleturene sine hos butikkene i Volda kommune, sier Vikene.