INSPEKSJON: Magne Vik inspiserer forberedelsene til åpning. Han sier at man kan fylle hele butikken med varer på under en uke.
INSPEKSJON: Magne Vik inspiserer forberedelsene til åpning. Han sier at man kan fylle hele butikken med varer på under en uke.

Ny næringspark i Volda kan true sentrum

Næringsparken ved Rotsethorntunnelen begynner å ta form. Det har vært en klassisk drakamp mellom kommune, utbygger og sentrumsforening.

Publisert Sist oppdatert

VOLDA: Rema 1000 og Europris flytter inn i splitter nye lokaler 31. mars. Burger King og Uno X og vaskehall forventes å komme til sommeren. Utpå høsten starter byggingen av kontorlokaler på eiendommen, og det vil også komme 26 elbil-ladere. Rema 1000 beholder butikken på Spinneriet.

Volda handelspark:

  • Wenaas eftf AS, Rema 1000 Utvikling Nordre Vestland og voldingen Andreas Gjelsvik er eiere av Retail2 som står bak utbyggingen.
  • I tillegg til området de bygger nå, har selskapet også opsjon på å kjøpe en tomt på andre siden av E39.
  • Retail2 har også vært i dialog med Leiteland Camping om å kjøpe tomta deres. Her leter de etter potensielle aktører som driver med plasskrevende handel.

Daglig leder i Rema 1000 Utvikling Nordre Vestland, Magne Vik, er optimistisk.

– Dette kan bli en særdeles bra næringspark, sier han.

Slik vil området se ut.
Slik vil området se ut.

«Alle» vil ha Vinmonopolet

Utbyggerne skreddersydde et lokale til Vinmonopolet. Imidlertid endte det med at Vinmonopolet vil bli værende på Spinneriet, og Retail2 har for øyeblikket ikke funnet andre leietakere til dette lokalet. Styreleder i Volda næringsforum, Jon Heltne, var blant dem som ønsket å beholde Vinmonopolet i indre sentrumssone. Det er verdt å nevne at Heltne også er daglig leder på Spinneriet og Volda Sentrum AS. Retail2 har fått tildelt et visst areal med detaljhandel, og det er i hovedsak dette Heltne er kritisk til.

Dette lokalet var tiltenkt for Vinmonopolet.
Dette lokalet var tiltenkt for Vinmonopolet.

– Jeg heier på all utvikling, men vi må ikke rane sentrumskjerna for basale funksjoner. Vi må ikke dra ut sportshandel, bokhandler, lekebutikker, apotek, vinmonopol eller legekontor. Vi har folk som bor på begge sider av sentrum og vi har folk som bor på andre siden av fjorden. Hvis vi begynner å plukke disse elementene ut av en sentrumskjerna, dør den, sier Heltne.

Vik mener at man må ha plasskrevende handel utenfor sentrum, og at næringsparken først og fremst vil være et supplement til sentrumshandelen.

Her er inndelingen av sentrumssoner. Det er klare føringer for hvor mye detaljhandel man kan ha i de ytre sonene.
Her er inndelingen av sentrumssoner. Det er klare føringer for hvor mye detaljhandel man kan ha i de ytre sonene.

– Det meste av handel i Volda er uansett bil-relatert. Volda er en stor kommune geografisk. Sentrum i Volda må tilrettelegge for at den som kommer gjennom sentrum med bil enkelt kan stoppe. Det er dette sentrumsforeningen må tak tak i. Å få folk til å stoppe der, sier Vik.

– Man kunne aldri ha flyttet alt dette volumet inn i sentrum. Da måtte du ha revet deler av sentrum, fortsetter han.

Kopi av Digerneset

Wenaas eftf AS har tidligere utviklet Digerneset Næringspark, en drøy halvtime utenfor Ålesund.

– Det blir en mini-utgave av Digerneset. Det bor færre folk her i Volda og det er mindre trafikk, men det blir absolutt en liten kopi, sier Vik.

Det er mange store byggeprosjekter i Volda om dagen og flere er på vei. Ordfører Sølvi Dimmen er opptatt av å legge til rette for vekst. Både Vik og Heltne skryter av kommunens offensive innstilling. Heltne mener at dersom kortene blir spilt riktig fra kommunen og øvrige aktører kan Volda bli et regionssenter på Søre Sunmøre. Dimmen mener at de allerede er det.

– Vi har en del offentlige funksjoner som gjør oss til et naturlig knutepunkt, for eksempel sykehus, tingretten og høyskolen, sier hun.

Hun erkjenner at sentrum trenger et «puff», men mener ikke løsningen er å hindre folk i å utvikle områdene utenfor sentrum.