KOMUNNEN ER POSITIV Å HA MED: Torunn Lødemel Stokkeland tror utespelet hennes "Søstrene Mel og Sjøormen" vil generere inntekter for hele regionen. Spelet skal settes opp her, ved Hornindalsvatnet.

Torunn håper på pengestøtte fra kommunen

Torunn Lødemel Stokkeland fra Hornindal skal sette opp utespelet "Søstrene Mel og sjøormen" i Hornindal sensommeren 2023. Hun håper på støtte fra kommunen gjennom kraftfondet.

Publisert Sist oppdatert

HORNINDAL/ VOLDA: Torunn Lødemel Stokkeland er en av de som har søkt om støtte fra kraftfondet i år. Hun skal sette opp spelet “Søstrene Mel og sjøormen”.

- Vi trenger støtte nå i startfasen, og forhåpentligvis vil dette over lenger tid ha ringvirkninger på det lokale reise- og næringsliv, forteller Lødemel.

Kommunen spesifiserer på sine nettsider at “prosjekter som kan føre til økt sysselsetting av kvinner og ungdom bør prioriteres”. Disse type søknadene har muligheten til å få opp til 75 prosent støtte fra kommunen.

“Women power”

“Søstrene Mel og Sjøormen” sentrerer seg rundt fire smarte, unge, sterke og stilige søstre, (SUSS som Lødemel omtaler de som) som ofte klarer å vikle seg inn i mysterier. Søstrene Mel er alle karakterer med navnene sine inspirert av lokale steds- og etternavn: Fanne, Gause og Løde Mel. Den siste søsteren, Rause Mel, har kommet tilbake fra universitet og kaller seg nå Tomas Gård. Tomasgård i Hornindalen het Raudemel før, i dag brukes begge navn.

Lødemel forteller at hun har tatt inspirasjon fra NRK serien Brødrene Dahl.

- Vi har tatt etternavn og tulla litt med dem. Ormen har også sitt eget navn. Gutt heter hun. Gutt Orm! Som også er en dame, forteller Lødemel med stor entusiasme.

VESTLANDSIDYLL: Hornindalsvatnet brukes til vanlig av badegjester og fiskere. I august 2023 håper Lødemel at det er Søstrene Mel og Sjøormen som vil ta innsjøen i bruk.

Lødemel forteller at alle karakterene bor i Hønndalen, som er et paralellunivers av Hornindal. Hønndalen, fordi det en gang i fortida var en gjeng vøldinger som tegnet et strek over o-en i Honndalen på kommuneskiltet. Og Vølda, et annet stedsnavn i stykket, fordi det en gang seinere var en gjeng fra Hønndalen som streka over o-en på Volda-skiltet.

Et spel for alle

Lødemel forteller at det er mange kvinner både på og av scenen. Hun forteller likevel at prosjektet ikke har et konkret mål om å få kun få med kvinner.

- Det er ingen hemmelighet at det er kvinner med i stykket. Både manusforfatter, regissør, koreograf, scenografidesigner og kostymedesigner er kvinner. Men prosjektet vil knytte til seg både kvinner og menn.

- Vi ønsker å sysselsette kulturaktører. Vi vil at det skal være både profesjonelle på og amatører på scena fra og utenfor Hornindalen. Både barn og ungdommer skal med, og vi trenger en del frivillige.

Det ble nylig bestemt at stykket skal utsettes med ett år, frem til august 2023. For øyeblikket holder Lødemel på med å skrive stykket.

- Jeg tror vi kan ha det gøy over flere år med å utvikle stykket. Vi har mye å være stolt av i denne regionen og mye å vise fram. Også vi bor vi jo ved europas dypeste innsjø, som til og med har en orm! sier Lødemel og ler.

VIKTIG FAKTOR: - Økonomisk støtte til kulturarrangement er viktig på flere måter, forteller Kristina Kostopolous. Kostopoulos er ansvarlig for søknadene til kraftfondet som søker støtte til arrangementer og festivaler.

Kan være avgjørende for å få støtte fra fylkeskommunen

Kristina Kostopoulos er kulturleder i Volda kommune. Hun har ansvar for saksbehandlingen av søknader til kraftfondet som tildeles lokale arrangementer og festivaler.

- Støtten som kommunen går inn med er i flere sammenhenger avgjørende for om arrangementet eller festivalen får støtte fra andre aktører som for eksempel fylkeskommunen, forteller Kostopolous.

Mer midler i kraftfondet enn før

Asbjørn Moltudal er rådgiver i Volda kommune og har ansvar for saksbehandlingen av søknader til kraftfondet som tildeles lokalt næringsliv.

ØKT MIDLER: Asbjørn Moltudal er ansvarlig for søknadene til kraftfondet som gjelder lokalt næringsliv. Moltudal forteller at midlene til kraftfondet har økt etter 2020.

Moltudal forteller at prioriteringen av prosjekter som kan sysselsette kvinner og ungdom er noe de har hatt tidligere år også. Han sier også at det er få av søknadene som søker med den grunnen. Som nevnt over kan disse type søknadene ha muligheten til å få opp til 75% støtte fra kommunen.

- Etter 2020 har vi fått mer midler til kraftfondet. Det har hendt at 75 prosent støtte har blitt tildelt, men det har ikke skjedd ofte før.

Økningen av midler skyldes kommunesammenslåingen og grensejusteringen av Hornindal og Volda i 2020.

Andre som har søkt om støtte fra kraftfondet for året 2022 er blant annet: Dei nynorske festspela, VEKA-festivalen, Sunnmøre kammermusikkfestival, X2-festivalen, animasjonstudenter på Høgskulen, og oppstarten av en MC-leverandør i Volda kalt Bestbike.

Fristen for å søke om støtte fra Volda kommunes kraftfond er 11. mars.

Powered by Labrador CMS