Åse Kristin Ask Bakke dro til Høgskulen i Volda i den siste uken av valgkampen. Der lovet hun studentene å kjempe for deres fremtid.

Rett fra studiene til Stortinget:
– Jeg skal kjempe de unges kamp

Åse Kristin Ask Bakke (25) fullførte sykepleierstudiene før sommeren. Nå har hun fått fast jobb, ikke som sykepleier, men som politiker på Stortinget.

Publisert Sist oppdatert

– Det føles helt fantastisk! Det blir en veldig annerledes hverdag, men jeg gleder meg, sier den unge Arbeiderparti-politikeren.

Kvinnen fra Harøya blir den yngste som skal sitte på Stortinget de fire neste årene.

Flere faste stillinger

Som sykepleier har Bakke selv jobbet ufrivillig deltid.

Kampsaken er enkel: sunnmøringen vil sørge for at flest mulig slipper det.

– Jeg er bare ett eksempel og på ingen måte unik. Akkurat nå er den viktigste saken flere faste og hele stillinger. Generasjonen vår fortjener en trygg jobb med en lønn man kan leve av, sier 25-åringen.

Hun sier at å være fast ansatt er helt avgjørende for å kunne etablere seg som ung voksen.

– Når man blir tilbudt deltidsstillinger sånn som i dag, så får man ikke boliglån og man ikke planlegge hverdagen sin frem i tid. Sånn kan vi ikke ha det.

I løpet av sin regjeringstid har Høyre gjort det lettere å jobbe deltid. Nå vil Bakke og Arbeiderpartiet stille strengere krav til arbeidsgiverne.

Arbeiderpartiet kunne juble under valgvaken i Ålesund. Både Åse Kristin Ask Bakke og Per Vidar Kjølmoen (i midten) fikk plass på Mørebenken til Stortinget.

– Hvordan skal dere få på plass flere faste stillinger?

– Med en aktiv næringspolitikk som bygger flere arbeidsplasser. Og ikke minst ved å styrke retten til fast stilling i lovverket.

I tillegg til å innføre strengere krav om å tilby faste stillinger, er Bakke og Arbeiderpartiet opptatt av å gjøre det lettere å stå i en fast stilling.

– Mange synes det er tungt og nesten umulig fordi det er dårlig bemanning. Derfor er det utrolig viktig å forbedre kommuneøkonomien i alle landets kommuner.

– Litt skummelt

Som nyutdannet har hun altså nå selv klart å kapre seg en fast jobb.

– Det er klart det er litt skummelt å ta et så stort steg. Man skal kjenne på at det er stort ansvar på havne på Stortinget.

Men nå er det på tide å ta ansvar, mener sunnmøringen. Hun er dessuten klar på at hun stoler på seg selv og at det blir mindre skummelt når hun vet at sakene hun brenner for er viktig for mange.

– Jeg skal kjempe de unges kamp, slår den ferske rikspolitikeren fast.

Ny kurs

Valgresultatet bekreftet det mange trodde på forhånd. Jonas Gahr Støre er Norges nye statsminister, og en rødgrønn regjering skal styre landet de neste fire årene.

Arbeiderpartiet får totalt 48 mandater inn på Stortinget, to av dem fra Møre og Romsdal. De to er sunnmøringen Åse Kristin Ask Bakke (25) og romsdalingen Per Vidar Kjølmoen (46).

Ifølge NRK blir gjennomsnittsalderen på det nye Stortinget den yngste noensinne. Det blir også flere kvinnelige representanter enn noen gang før.

Ingen mandater til Søre Sunnmøre

Vanylvens ordfører Lena Landsverk Sande var Venstres førstekandidat dette valget. Hun var også Søre Sunnmøres eneste reelle kandidat til å havne på Stortinget. Men slik ble det ikke.

Venstre fikk nemlig ingen mandater fra Møre og Romsdal valgdistrikt til Stortinget. Det gjorde heller ikke KRF, Rødt eller MDG.

Lena Landsverk Sande kjempet til siste slutt, men ble ikke Stortingspolitiker. Hun er uansett ved godt mot, og sier det viktigste var at Venstre kom over sperregrensen.

Mandatane til Møre og Romsdal fordelte seg slik:

  • Arbeiderpartiet: 2
  • Senterpartiet: 2
  • Fremskrittspartiet: 2
  • Høyre: 1
  • Sosialistisk venstreparti: 1

Dermed blir ingen fra Søre Sunnmøre å finne på Stortinget de neste fire årene, med mindre Per Ivar Lied (SP) kommer inn fra sin varaplass. Det er første gang på 36 år at det blir tilfellet.

Powered by Labrador CMS