TRAVELT: Volda distriktstannlegekontor har fått kjenne på det økte pasienttrykket etter utvidelsen av tannlegeordningen.

Økt trykk på tannlegekontorene på Søre Sunnmøre

Nå får unge dekket halve tannlegeregninga frem til de fyller 26 år. – Vi merker stor pågang, sier Morten Larsen, administrasjonsleder hos Fylkestannlegen i Møre og Romsdal.

Publisert
22 år gamle Jessica gleder seg over at hun nå kan gå til tannlegen og få halve regningen dekt helt til hun er 26.

– Nei, det visste jeg ikke! Jeg trodde kanskje det var motsatt, utbryter student Jessica Sørstrømmen Skogvoll.

Hun snakker om det nye, utvidede tannhelsetilbudet som trådte i kraft i januar. Før dekket staten halve regninga for alle under 22 år. Nå gjelder denne ordningen også helt frem til fylte 26.

En gladnyhet for studentene, men en utfordring for distriktstannklinikkene.

Spesielt travelt i studentbyene

Morten Larsen, administrasjonsleder hos Fylkestannlegen i Møre og Romsdal, forteller at det utvidede tilbudet merkes i hele fylket; spesielt på stedene der det er mange unge innbyggere.

- Tannlegene har det travelt om dagen, forklarer administrasjonsleder hos Fylkestannlegen i Møre og Romsdal Morten Larsen.

– Vi merker økt pågang særlig på klinikkene i byene der det er høyere utdanning. Da er det snakk om Ålesund, Molde og Volda spesielt, sier han.

Han legger til at det er flere faktorer som fører til at tannlegene nå har mye å gjøre.

– Vi skal også ha med oss at mange klinikker har et etterslep på behandlinger i kjølvannet av koronaen, sier Larsen.

Under pandemien måtte flere av klinikkene holde delvis stengt, med smitteverntiltak som gjorde at behandlingskapasiteten ble redusert.

– Tannhelsepersonalet vårt har mye å gjøre. Derfor er det viktig at vi nå får besatt alle våre ledige stillinger, forklarer han.

Utfordringer med å ansette tannleger

Tannpleierne og tannlegene ved Volda distriktstannlegekontor jobber på spreng.

– Vi har en underdekning på tannleger, i hvert fall ute i distriktene. Det er en utfordring å få satt alle stillingene, sier Larsen.

Han forteller at de nå har satt i gang en rekrutteringskampanje i fylket. Ved Volda distriktstannklinikk har de utlyst hele tre tannlegestillinger. Én av disse er direkte knyttet til det forventede økte behandlingsbehovet for 23 til 26-åringer.

– Får vi til det, så har vi en god bemanning for å håndtere den økte pågangen, sier Larsen.

På fylkesbasis jobbes det målrettet med å tiltrekke nyutdannede tannleger, både fra Oslo, Bergen og Stockholm. Dette har derimot vist seg å være vanskelig.

– Unge folk vil gjerne ha et faglig og sosialt arbeidsfellesskap. Men her i Møre og Romsdal har vi en ganske småskalapreget tjenestestruktur. Vi har mange små klinikker, forteller han.

Lykkelige studenter

Hvor ofte burde man gå til tannlegen? – Lytt til tannlegen din, men én gang i året burde holde, mener tannpleier Kirsti Gunne.

Ifølge tannpleier Kirsti Elisabeth Gunne ved distriktstannklinikken i Volda, burde man på generell basis gå til tannlegen ca. én gang i året.

– Det er veldig individuelt, men å gå én gang i året, eller hvert halvannet år er nok, sier Gunne.

Den nye tannlegeordningen kan derfor bli avgjørende for studentene:

– Sist jeg var hos tannlegen var kanskje for 3-4 år siden, forteller student Jessica Skogvoll.

– Kommer du til å dra til tannlegen oftere nå som du vet at det er billigere for deg?

– Ja, absolutt! Jeg har behov for å dra til tannlegen jeg og, gliser hun.

Powered by Labrador CMS