Kjell Vigleik Aasen i Demokratene har levd et innholdsrikt liv og har mange meninger. Enkelte av hans utspill skaper sterke reaksjoner.
Kjell Vigleik Aasen i Demokratene har levd et innholdsrikt liv og har mange meninger. Enkelte av hans utspill skaper sterke reaksjoner.

Gikk fra SV til Demokratene:
– Vi har det beste fra Rødt til Frp

Demokratene mener klimakrisen er en bløff, og partiets stortingskandidat fra Hovdebygda sier islam truer norske verdier. Hans tidligere parti langer ut og kaller det konspiratoriske tankemønstre.

Publisert Sist oppdatert

Skipsfører Kjell Vigleik Aasen er sterk i troen på at årets valg vil lede Demokratene til Stortinget. Den tidligere spesialdykkeren fra Hovdebygda står som femtekandidat for partiets fylkeslag.

– Den politiske eliten frykter oss. Demokratene er et jordnært parti med enkel, folkelig politikk, sier Aasen.

Ved forrige stortingsvalg fikk partiet 0,1 prosent av stemmene. Målinger før årets valg viser derimot at Demokratene har en liten, men reell sjanse for å komme inn på Stortinget.

Kjell Vigleik Aasen har tro på at Demokratene vil få plass på Stortinget.
Kjell Vigleik Aasen har tro på at Demokratene vil få plass på Stortinget.

– Partiet har hatt en treg start. Det kom inn en del ekstreme folk, brunskjorter og annet dritt. Men det har vi silt ut, og partiet står nå godt samlet rundt kjernesakene, sier Aasen.

Han forteller at flesteparten av nye medlemmer kommer fra Fremskrittspartiet og Senterpartiet.

– Må slutte med bruk-og-kast-mentalitet

Demokratene benekter at den globale oppvarmingen er menneskeskapt, til tross for at FNs klimaråd og 97 prosent av verdens klimaforskere mener at verden står overfor en menneskeskapt klimakrise.

Partiet vil melde Norge ut av Parisavtalen og heller vektlegge «tradisjonelt miljøvern».

– I dag går det lastebåter til Norge som hver enkelt forurenser mer enn hele bilparken i Bergen. I stedet for å skatte folk ihjel for symbolske klimatak, må vi heller slutte med bruk-og-kast og unødvendig transport av varer på kryss av kloden, mener Aasen.

Han kaller miljøpolitikken til MDG, Venstre og de største partiene sosialt urettferdig.

– Om dieselen koster 15 eller 25 kroner spiller ingen rolle for en millionær, men det er kroken på døra for en aleneforsørger, sier demokraten.

– Det beste fra Rødt til Fremskrittspartiet

I fire år satt han som kommunestyrerepresentant for Sosialistisk Venstreparti (SV) i Ørsta kommune.

Til slutt gikk han lei av kommunepolitikken.

– Jeg så hvordan kameraderi og korrupsjon styrte kommunen, og som dessverre journalistene ikke så ut til å bry seg om. Da jeg prøvde å belyse det jeg så, ble jeg latterliggjort og stemplet som konspirasjonsteoretiker, hevder Aasen.

Senere gikk han ut av SV, og var én av de første 500 som meldte seg inn i Demokratene.

– Både økonomisk og innvandringspolitisk er Demokratene svært lik SVs politikk på sent 1990-tallet. Vi er et sentrumsparti, og har samlet det beste fra Rødt til Fremskrittspartiet, hevder Aasen.

– Så du mener Demokratene har et perfekt program som omfavner alle?

– Dersom du er helt enig med partiprogrammet ditt, så er du idiot. Det sier jeg rett ut. Det finnes ikke et fornuftig menneske som er fullstendig enig med sitt eget parti, sier Aasen bastant.

SV: – Skal være lett å se folk i kortene

Marit Aklestad er nestleder i Ørsta SV, Aasens tidligere parti. Hun reagerer på demokratens utspill om kommunen.

– Anklagene faller på sin egen urimelighet. Vi ønsker et sterkt lokaldemokrati med kort vei til makta, hvor det skal være lett å se folk i kortene, sier Aklestad.

Marit Aklestad er nestleder i Ørsta SV.
Marit Aklestad er nestleder i Ørsta SV.

– Det er bra å komme med kritikk av systemet, men da må man ha noe håndfast og ta det via de rette kanalene, mener hun.

– Vesten og islam fungerer ikke sammen

– Demokratene kaller seg et annerledes parti. Hva legger du selv i det, Aasen?

– Sansen for rettferdighet, først og fremst for nordmenn. Våre pensjonister blir fattigere og fattigere. Samtidig tar vi mot innvandrere som får mer sosialstønad for å gjøre ingen verdens ting, påstår han.

Kjell Vigleik Aasen liker dårlig at innvandrere ifølge ham selv får mer sosialhjelp enn pensjonister.
Kjell Vigleik Aasen liker dårlig at innvandrere ifølge ham selv får mer sosialhjelp enn pensjonister.

– Særlig muslimer, som jeg mener har en ideologi som truer norske verdier. Kvinner pakkes inn i striesekker og nektes å ta utdanning. Jeg har reist med båt i Nord-Afrika og sett brutaliteten der nede. Kvinner som kom om bord ble tatt av shariapolitiet og senere hengt på rekke, hevder Aasen.

Demokratene har programfestet at innvandrere i Norge skal assimileres.

– I familien skal alle med og få si sin mening, det samme fra kommune til storting. Men ideologien islam er anti-demokrati, hvor mennene bestemmer. Vi må erkjenne at vesten og islam ikke fungerer sammen, mener Aasen.

SV: – Konspiratoriske tankemønster

Aklestad kaller Aasens syn for diametrale motsetninger til det SV står for.

– Hans holdninger bekrefter at det man leser om på nett også finnes ute på bygdene og i våre lokalsamfunn.

– Det er veldig synd, og potensielt farlig, at slike konspiratoriske tankemønster får utfolde seg. Får det fotfeste, skaper det et polarisert samfunn som svekker tilliten mellom folk og nører opp under fremmedfrykt. I tillegg rammer det en gruppe som allerede er underrepresentert i demokratiet, sier Aklestad.

Hun hevder Demokratene prøver å lure velgerne.

– De fremstiller seg som langt mer liberalt parti enn det de egentlig er. Jeg håper inderlig at folk gjennomskuer dem, sier Aklestad.

– Vi er ikke rasister

Aasen avviser at Demokratene ligger på ytre høyre, og plasserer partiet i sentrum.

– Vi er ikke rasister. Vi har hatt utskudd som alle andre parti, men de er vekk. Til de som stempler oss som rasister eller fascister vil jeg anbefale å lese partiprogrammet vårt, sier han.

Kjell Vigleik Aasen avviser at Demokratenes politikk er rasistisk.
Kjell Vigleik Aasen avviser at Demokratenes politikk er rasistisk.

– Man skal ikke dømme et parti ut i fra hva én person tidligere har sagt, men ut i fra politikken partiet står for, mener Aasen.

Vil ikke ta imot afghanske flyktninger

I Afghanistan har Taliban overtatt makten etter at vestlige styrker trakk seg ut august. Ifølge FN er over 550 000 personer tvunget på flukt i landet.

– Vil Demokratene ta imot noen av de som har måttet flykte fra Afghanistan?

– Ikke én eneste én.

– Hva med de som har hjulpet vestlige styrker?

– Det er klart at mange nå sliter og har det jævlig, men da må nabolandene hjelpe. Norge skulle aldri vært i Afghanistan i utgangspunktet. Man stikker ikke hånden ned i et vepsebol. Når analfabeter tror 70 jomfruer venter på de i himmelen, er det ikke rart det har vært krig der siden tidenes morgen. Så lenge de forfekter ideologien islam, blir det aldri fred i Afghanistan, påstår Aasen.

– Mener du at Norge ikke skal ta imot noen flyktninger, uansett årsak?

– De som reelt trenger hjelp skal få hjelp. De som utnytter systemet skal sendes ut snarest, mener Aasen.

LES HER HVORFOR NÆRNETT PUBLISERER DENNE SAKEN.

Forsker: – Kan føre til handlinger

Forsker ved Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter, Cora Alexa Døving, sier politikere har et eget ansvar for hva deres påstander kan føre til.

– Når politikeres påstander siteres i mediene, tillegges det en vekt som kan påvirke mennesker som allerede trekkes mot et bestemt tankegods. Ved å si at en spesifikk gruppe truer norske verdier, tenker enkelte mottakerne at «noe må gjøres». I verste fall kan det føre til at meningsfeller handler ut i fra ordene til offentlige personer, sier Døving.

Forsker Cora Alexa Døving.
Forsker Cora Alexa Døving.

Hun sier at det norske samfunnet har blitt mer polarisert.

– Det er tydeligere ytterpunkter. Grupperinger har lettere for å starte politiske parti og fremme sine syn. Samtidig er det viktig å understreke at de fleste partier og politikere har blitt langt mindre generaliserende om islam og hvordan de omtaler muslimer, særlig etter terrorangrepene 22. juli 2011, sier Døving.

– Det er en stor forskjell på religionskritikk, og å ytre ord og metaforer som skaper en forestilling om en horde som banker på døren. Demokratene appellerer som nevnt til at «noe må gjøres», men uten å være konkrete. Det er veldig typisk for Demokratenes retorikk, mener Døving.

Forakter religion

Én av Aasens største uenigheter med eget parti er vektleggingen av kristendom.

Kjell Vigleik Aasen mener all religion hører til i historiebøkene.
Kjell Vigleik Aasen mener all religion hører til i historiebøkene.

– Kristendomsundervisning burde heller være fag i historie. Jeg har sett hvor mye urett som er gjort i kristendommens navn. I lokalmiljøet var det særlig det som skjedde på Sunnmøre barneheim som ble drevet av Sunnmøre indremisjon. Det skjedde så mye fælt der at jeg kan nesten ikke snakke om det, hevder Aasen.

Han mener selv at samtlige religiøse organisasjoner burde strykes fra statsbudsjettet.

– Et pampevelde

Hovdebygdingen tror mange velgere nå er lei «karrierepolitikere», og stemmer derfor på partier som hans eget.

– Dagens storting er et pampevelde, fyllt opp av rikmannsunger som har fått sydd puter under armene. Flesteparten har verken arbeidserfaring eller relevant kompetanse, påstår Aasen.

Han mener også toppolitikerne i mye større grad bør sanksjoneres og straffeforfølges dersom de begår lovbrudd eller kritikkverdige forhold.

– Stortinget lager lover og regler som de selv smyger seg unna. Nylig var det Kjell Ingolf Ropstad (KrF) som jeg mener bevisst har utnyttet ordningen om pendlerbolig. Men får han noe straff? spør Aasen.

– I mine øyne burde riksrett være den allmennpreventive straffen for våre folkevalgte. De er valgt inn på vår tillit, og da skal de straffes hardt dersom de misbruken den tilliten, mener Aasen.