Smiler bredt: Kameratene, Emil Flo Ulvestad og Sondre Sinus Supomuang forteller om ukens begivenheter.

- Veldig kult å kunne være hovedrolle

På samfunnshuset i Volda lærer barn å lage film og løse samfunnsaktuelle problemer i vinterferien.

Publisert Sist oppdatert


VOLDA: Latter, trampelyder fra sko og ivrige, unge skuespillere kan høres langt utenfor samfunnshusets vegger. Det er vinterferie og organisasjonen DIGGA arrangerer gratis intensivkurs for barn på Søre Sunnmøre, der de lærer om filmlaging, sosiale medier og videoteknikk.

Guttene Emil Flo Ulvestad (13) og Sondre Sinus Supomuang (13) fra Ørsta var begge å se på samfunnshuset. – Det er bra å være her, vi får både være sosiale og lære mye om filmteknikk, forteller Ulvestad.

Guttene som begge har egne kanaler der de legger ut videoer, føler at de er på rett plass for å lære mer om hvordan de kan utvikle kanalene sine. — Vi lærer ikke bare grunnleggende ting her. Mye som vi lærer kan hjelpe Youtube-kanalen min, sier Supomuang fornøyd.

Et spennende oppdrag

Ulvestad og Sipuang er på en gruppe som lager en film, og hovedrollen er ingen ringere enn Ulvestad selv. I filmen spiller Ulvestad en mann som ikke tåler farger.

– Det er veldig kult å være hovedrolle, forklarer Ulvestad.

(Saken fortsetter under bildet.)

KRY: Emil Flo Ulvestad (13) med kostymet sitt.

Det er bred enighet mellom guttene når de diskuterer utstyret de jobber med. – Vi føler oss litt proffe når vi jobber med sånt utstyr. Ulvestad påpeker at det ikke bare er utstyret som har et høyt nivå. – Alle deltakerne her er flinke og kursholderne er veldig proffe.

Det er ingen tvil om hva de unge filmskaperne synes om å bruke vinterferien på filmkurs.

– Det har absolutt vært nyttig og gøy å bruke vinterferien på dette, avslutter Supomuang .


IMPONERT OVER UTSTYRET: Sondre Sinus Supomuang viser hvordan man tar på hette på filmkameraet sin mikrofon



Samfunnsaktuelle oppgaver

DIGGA vil lære barn audiovisuell teknikk og om hvordan man skal holde seg oppdatert på dette. Noe annet barna skal holde seg oppdatert på, er samfunnet. Barna skal lage filmer og snutter om likestilling og identitet.

– Dette er et bra tilbud, også for foreldrene, som trygt kan vite at barna får lekt seg med film og lært noe samtidig i ferien, forklarer kursholder Sverre Molland.

KURSHOLDER: Sverre Molland

Kursholderne deler inn de nybakte filmstudentene i tre grupper, som skal lage tre ulike filmer om samme tema. I den ene filmen har barna lagd en fiktiv rettsak, der spørsmålet om det finnes mer enn to kjønn står på dagsorden.

– Barna får full frihet når de løser oppgavene, og det gjør at det kommer veldig mange gode og unike filmer. De må både bryne seg på det tekniske, i tillegg til det faktum at det er samfunnsaktuelle problem de lager film rundt, fortsetter Molland.

Filmingen til den ene gruppen er godt i gang, og den fiktive rettsaken ender i slagsmål som må brytes opp av en vakt.

– Det er flere her med stor teknisk kunnskap, og barn som har veldig gode evner til å tenke kritisk. Det er ingen tvil om at barn sine ferdigheter blir undervurdert i samfunnet, avslutter den entusiastiske kursholderen.

Første møte med sosiale medier

Det er ikke bare Sverre Molland som kommer med lovord om barna på filmkurset, også filmskaper og kursholder Filip Glezgo er fornøyd med hvordan barna responderer på kurset.

KONSENTRERT: Den engasjerte regissøren, Philip Glezko følger nøye med på den fiktive rettsaken i Volda samfunnshus.

Glezgo forklarer at barna i 10-14 års alderen er ideelle deltagere. – Vi merker at barna får sine første møter med sosiale medier og filmlaging i denne alderen. Vi kan gi de et stort forsprang i forhold til resten av de jevnaldrende, samtidig som de lærer en ferdighet som varer livet ut, utdyper Glezgo.

Det er ikke bare det å bli flinke på kritisk tenkning og audiovisuell teknikk, men Glezgo ønsker også at barna lærer om hvordan å skape noe som kan bli sett av flest mulig folk.

– Sosiale medier har blitt en så stor del av livene våre og det er viktig at alle vet hvordan man når ut til et publikum.

I løp av året har DIGGA kurs i Ålesund og Kristiansund. Kurset i Volda er lagt opp slik at barna skal lære alt det samme som deltakerne i Ålesund og Kristiansund lærer, men bare på en uke.

- Det krever stor konsentrasjon, og det ser jeg at barna har, avslutter Glezgo.

- Viktig for alle

UNIVERSITETSLEKTOR:Sven Østgaard

Universitetslektor innenfor filmproduksjon på NTNU, Sven Østgaard, mener det er viktig at alle lærer film. – Både det å forstå film, men også det å kunne utrykke seg gjennom film er viktig. Når man vil fortelle historier, så er film et fantastisk medium å bruke til å nå mange og skape sterke opplevelser. Vi bruker alle mye tid på film, ikke bare de unge, sier Østgaard.

Han forteller om en visuell kultur som i stadig større grad omgir oss.

– Jeg vil si at det å kunne forstå og kommunisere gjennom det audiovisuelle, kan sidestilles med det å kunne lese og skrive, avslutter Østgaard.


Powered by Labrador CMS