PLAKATER PÅ PLASS HOS TREDET: Arron Whitehouse, ansatt på Tredet, forteller at de fikk beskjed om å henge opp plakater om Voldakortet fredag forrige uke.

— Vi tar dette på høyeste alvor

Volda Næringsforum har tatt grep etter en systemsvikt i Voldakort-ordningen.

Publisert Sist oppdatert

VOLDA: I forrige uke kunne Nærnett avsløre at studenter i Volda hadde brukt Voldakortet på alkohol i flere år.

Les saken her.

Etter publiseringen av artikkelen har Volda kommune, Volda næringsforum og butikkene og serveringsstedene som er med i Voldakort-ordningen tatt grep. Målet er å forhindre videre salg av alkohol med Voldakortet.

Klar beskjed til brukerstedene

— Volda næringsforum gikk straks vi ble kjent med problemstillingen i dialog med de syv aktuelle brukerstedene som selger alkoholholdige varer. Det opplyser Roar Vikene, næringssekretær i Volda næringsforum.

ET AV GREPENE FRA NÆRINGSFORUMET: Denne plakaten skal henges opp på alle de aktuelle brukerstedene som selger alkohol.

Før helgen skal næringsforumet ha vært på besøk hos brukerstedene og snakket med alle butikksjefene og lederene. Beskjeden er klar: Voldakortet skal ikke brukes som betalingsmiddel for alkohol.

Butikkene og serveringsstedene ble utlevert materiell for merking i betalingskassene. Klistremerker og plakater skal ha blitt hengt opp hos alle.

Ved innføringen av Voldakortet i 2020 fikk brukerstedene skriftlig informasjon og pålegg om at alkohol ikke skal kunne betales med Voldakortet. Senere har de også fått påminnelser på dette.

Unntaket her er Coop Mega Volda, som ble innlemmet på ordningen i februar i år. Vikene forklarer at butikksjefen ikke fikk tilstrekkelig informasjon om Voldakortet før de skulle ta kortet i bruk.

— Her ble det dessverre glemt fra min side å informere butikksjef Frank Eikrem om dette, skriver næringssekretæren.

I et intervju med Nærnett etter innføringen av Voldakortet i butikken i februar, sa Eikrem at han ikke så noen grunn til at Voldakortet ikke skulle kunne brukes for å betale alkohol.

Næringsforumet har nå blitt sendt ut ny skriftlig informasjon til Coop Mega Volda og alle andre brukersteder i ordningen.

Tredet bekrefter - fikk besøk

— Næringforumet kom innom oss på fredag, og vi fikk plakater til å henge opp, sier Arron Whitehouse, ansatt ved serveringsstedet.

Han forteller om hektiske kvelder på Tredet. Selv om de ansatte gjør sitt beste på å stanse de som vil betale alkohol med Voldakortet, kan det være vanskelig når man skal servere og ta imot bestillinger samtidig.

— Vi prøver å sjekke at kunder betaler med bankkort. Men jeg vet at glipper har skjedd før.

Nå er plakater med tittelen "Voldakortet kan ikkje nyttast til betaling av alkohol" hengt opp på Tredet.

MENER DET ER RISIKABELT MED VOLDAKORTET: Whitehouse mener de ansatte på Tredet skal være strenge med Voldakortet i fremtiden. Han mener det alltid er en risiko for at kortet vil bli misbrukt.

Kan ikke garantere

I forrige uke kunne Volda Næringsforum fortelle at dersom brukerstedene ikke kunne garantere for at alkohol ble holdt utenfor betaling med Voldakortet, så ville dette få sterke konsekvenser.

— Da må vi umiddelbart fjerne butikken eller restauranten som brukersted på alle varegrupper, forklarte Roar Vikene.

— Dette er selvsagt uheldig for både studentene, andre Voldakort-brukere og butikkene og restaurantene selv, men er Volda Næringsforum sitt virkemiddel for å videre garantere for dette - når vi nå har fått informasjon om at dagens praksis ikke er god nok.

Nå kan det derimot virke som at næringsforumet har snudd.

I en ny mail noen dager senere skriver Vikene at det ikke kan garanteres for at kortet ikke vil bli brukt på alkohol. Dette går imot de kravene Volda kommune satte for Voldakortet ved etableringen i 2020.

— Brukerstedene melder at det av praktiske årsaker er umulig å garantere for at slike oppgjør i kassen ikke kan skje.

— Volda Næringsforum vurderer det nå slik at om man framdeles betaler med Voldakortet, så er dette mest sannsynlig en bevist handling av kunden.

Næringsforumet har vært i dialog med Volda kommune, og har der fått forståelse for denne nye vurderingen.

Nærnett har gitt medlemmene i Volda Næringsforum muligheten til å kommentere saken ytterligere eller stille opp til intervju. Det vil de ikke.

Ser seg ferdig med saken

Ordfører i Volda kommune, Sølvi Dimmen, mener at Volda Næringsforum har gjort det kommunen kan forvente av dem.

— Vi ser oss nå ferdig med saken. Næringsforumet har raskt og effektivt fulgt opp brukerstedene med informasjon og gjennomgang av rutiner.

Dimmen legger til at Volda kommune har gitt ut informasjon ved utdeling av Voldakortet. På denne måten skal studentene ha blitt opplyst om reglene til Voldakortet.

Powered by Labrador CMS