Volda-student (20) blir varaordfører: – Fit for fight

Jens Aklestad blir ny varaordfører i hjemkommunen Fjord. Opplever skepsis knyttet til unge politikere. 

Publisert Sist oppdatert

De fleste nye studenter i Volda har brukt de siste ukene på å bli kjent med andre studenter og studiebygda. For Jens Aklestad måtte fadderuka kombineres med valgkamp. 

Etter lange forhandlinger kan Jens Aklestad endelig ta en pust i bakken med gitaren.

– Jeg var med på mye av fadderuka. Jeg tror det var viktig for å være med på det sosiale og få et innblikk i hvordan det er å være student her i Volda, sier Aklestad fornøyd.

20-åringen er førsteårsstudent ved Høgskulen i Volda og har startet på en bachelor innen Planlegging og Administrasjon. Under årets lokalvalg var Aklestad Arbeiderpartiets førstekandidat i Fjord og en av de yngste ordførerkandidatene i hele landet. Tross hektiske dager tok den unge fremadstormende politikeren seg tid til å møte Nærnett og Nærsynet hjemme i studenthybelen. 

– En lettelse

Etter valgdagen mandag begynte lange og intense forhandlinger mellom partiene og politikerne. Senterpartiet ble den store vinneren i Fjord med 38,7 prosent av stemmene, mens Arbeiderpartiet mistet mer enn halvparten av stemmene siden forrige lokalvalg. Ap endte opp med 9,3 prosent av stemmene.  

Ved forhandlingsslutt endte Valldal-mannen med å bli varaordfører, mens Senterpartiet fikk ordføreren. I tillegg kom Volda-studenten inn i fylkestinget i Møre og Romsdal.

– Det er en stor tillit, først og fremst. Det er en bratt læringskruve, men det er jeg vant med opp gjennom årene, sier Volda-studenten med et stort smil om munnen. 

Kjæresten Emma Dahl (19) er glad for at Aklestad kan fortsette å bo og studere i Volda.

– Når dokumentet ble signert var det en lettelse. Man blir vanvittig sliten av valgkamp, det er fra tidlig morgen til sent på kveld. Derfor var det en deilig følelse å være ferdig og lande skikkelig.

Etter sin første ordentlige valgkamp har det vært lange dager med mye pendling mellom studiebygda Volda og hjembygda Fjord. Det vil bare være starten på det som blir en hektisk hverdag for studenten.

Aklestad skal nemlig fortsette å studere i Volda og i tillegg til å ha en 20%-stilling som varaordfører i hjemkommunen.

– Det er mye jobb, det er det. Jeg har hatt nok å gjøre før, men det blir jo selvsagt litt ekstra på toppen, sier han stolt. 

Tidligere har han vært fylkesleder i AUF og sittet i fylkesstyret i Møre og Romsdal Arbeiderparti. 

Jens Aklestad mener det er viktig at flere unge tar plass i politikken.

– Utrolig viktig

På spørsmål om han tror lokalbefolkningen vil være kritisk til han som 20 år gammel varaordfører, er svaret klart. 

– Jeg tror nok at det er en viss skepsis. Det viste seg også på målingene. Det viktigste er at jeg viser at jeg er fit-for-fight, og at jeg klarer jobben som varaordfører. Man går i kampmodus, må vise at nå skal jeg virkelig gjøre en god jobb. Jeg tar det som en motivasjon, istedenfor å ta det som kritikk og bli litt nedfrykt av den grunn, sier han før han legger til:

– Det er utrolig viktig at jeg fortsetter å kjempe og gjøre mitt beste for hele Fjord kommune.

Aklestad var spent på hvordan kommunestyret Fjord ville se ut, under valgvake i Ålesund mandag.

Aklestad tror det er altfor mange unge politikere som blir møtt med skepsis, og påpeker at det er flere ungdomspolitikere som har vært ute i media og kommentert det den siste tiden.  

– Jeg tror egentlig ikke skepsisen kommer fra innbyggerne, men andre politikere i forskjellige sammenhenger, sier 20-åringen og fortsetter ivrig:

– Jeg tror det aller viktigste er at de eldre politikerne løfter opp ungdomsengasjementet. Når det er en gruppe som er så underrepresentert der avgjørelsene faktisk blir tatt, så er det viktig å bygge opp det engasjementet og ikke bryte det ned, fastslår Ap-politikeren.

Nå gleder Aklestad seg til en hektisk hverdag med studielivet i Volda og og sin nye politiske rolle.

Les også: Ingen under 30 i kommunestyret: – Nesten udemokratisk

Powered by Labrador CMS