START: Live Skattum startet som siste kjører ut i Finnmarksløpet 600-klassen. Det la ingen demper på humøret.

Droppet alt for å kjøre løp: –Eksamen kan jeg ta neste år

Av 68 deltaker som stilte til start på Finnmarksløpet-600 i år, kom bare halvparten i mål. En av dem var Volda-student Live Skattum. Og det til tross for at hun to dager før løpsstart ikke visste at hun skulle kjøre.

Publisert Sist oppdatert

Finnmarksløpetfakta

    • Europas lengste hundeløp 
  • Har tre klasser: FL-junior, FL-600 og FL-1200
    • Har blitt arrangert siden 1981, da tre spann stilte til start. Mye har endret seg siden da.
  • I forkant av løpet må man kvalifisere seg ved å kjøre et annet langdistanseløp
  • Strenge regler på hvor mye hvile man må ha i løpet av tiden man er på sporet, og vetrinær sjekk av alle hunder både før, under og etter løpet.

VOLDA: Torsdag 7.mars ligger Live Skattum i sengen sin i Volda. To dager senere står hun på startstreken av Finnmarksløpet 600km i Alta. På rekord tid har hun hevet seg rundt og forlatt studenthverdagen for å tilbringe seks dager på Finnmarksvidda. Alt for å kjøre hundeslede.

Friluftslivsstudenten

Til vanlig er Live Skattum (23) fra Bærum friluftslivstudent ved Høgskulen i Volda. Hun begynte på studiene høsten 2023. Før det tilbragte hun fire år i Finnmark. Der drev hun nesten utelukkende med hundekjøring. Både som elev og stipendiat på Alta folkehøgskule, og som handler på Jotka Fjellstue.

TILBAKE: Live Skattum tilbake med hunden Jotun. Han er en av mange hun pleide å trene da hun bodde i Alta.

– Jeg har ikke kjørt hund i år fordi jeg studerer. Og i Volda er det ikke akkurat et veldig stort hundekjøringsmiljø, ler Skattum. 

Under en uke før Skattum og klassen hennes skulle gjennom en viktig eksamen, våknet hun til en telefon fra sin tidligere lærer, verdensmesteren i hundekjøring, Harald Tunheim. Av personlige grunner kunne ikke den veterane hundekjøreren stille til starten på Finnmarksløpet i år. Han trengte noen til å ta over spannet.

– Egenandel var betalt, utstyr og mat kjøpt inn og hundene var klare. Derfor ville jeg heller finne noen til å kjøre for meg, enn å trekke alt fra løpet, forklarer den regjerende verdensmesteren. 

Valget falt da på hans tidligere elev og erfarne hundekjører Live Skattum.

Et døgn etter Skattum fikk tilbudet om å kjøre for Tunheim, satt hun på flyet nordover. Hun bestemte seg for at å kjøre løpet var verdt det.

– Eksamen kan jeg ta neste år. Det går fint! 

FULL FART: Hundene jobber hardt for å komme seg frem på den 600km lange ruten fra Alta til Levajok og tilbake.

Tøft løp

Selv om Skattum har flere år med hundekjøring under beltet gikk ikke alt på skinner under årets løp. Hun fikk stopp i spannet, og mildværet førte med seg mange utfordringer.

GODE HJELPERE: Under løpet fikk Live Skattum god hjelp av andre kjørere, da hennes egne hunder ikke alltid ville gå på eget initiativ.

 –  Selv flinke hundekjørere må jobbe for å bli lederen av spannet. Det er vanskelig å få til over natten, forklarer Tunheim. 

Han er en av Norges mest erfarne hundekjørere, og har fullført Finnmarksløpet 23 ganger, med syv seiere.

Det er viktig at hundene respekterer kjøreren som sin leder. For Skattum gikk det litt skeis noen ganger under løpet, fordi hundene ikke var vant til henne. Men for det aller meste gikk det bra. Etter seks dager i sporet, kjørte Skattum inn til en velfortjent 15. plass i FL-600. 

– Det var et veldig mye tøffere løp i år enn i fjor, selv om jeg gledet meg mye mer. Man vet aldri hva som skjer under kjøringa, sier Skattum etter løpet.

Som førstegangskjører, eller rookie, i 2023, kom hun på 5. plass. I år ble det ikke høyere enn 15. plass for den unge kjøreren. Fordi hun ble påmeldt i siste liten startet Skattum som den siste av førerne i FL-600. Hun er fornøyd med resultatet. 

– Det var 68 spann som startet. Når halvparten bryter så er bare det å komme seg i mål å regne som en seier, og spesielt da med et nytt spann som jeg ikke kjenner.

Mildvær

Årets Finnmarksløp har vært sterkt preget av et unormalt mildvær. Mange førere måtte bryte, både i 600 og 1200km-klassene. Deler av traseen ble også lagt om, da det varme været fikk isen på en elvekryssing til å bryte opp.

– Skøyter hadde sikkert vært mer effektivt på deler av løypen, innrømmer Skattum. 

FORNØYD: En storfornøyd Live Skattum passet på å gi hundene litt ekstra kos etter kryssing av målstreken.

Store mengder overvann og slaps førte til en bløt opplevelse over Tanaelva. Mot slutten av løpet slet Skattum til tider med frykten for at de ikke kom til å klare å fullføre. Men til mål kom den slitne gjengen seg tilslutt. En lettet Skattum kunne da ta en velfortjent hvile, og nyte det å ha fullført sitt andre Finnmarksløp. 

– Det er veldig sporty av Live å hive seg rundt sånn. Hundekjører livet sitter dypt. Det krever utrolig motivasjon, noe Live viste at hun har, sier Tunheim fornøyd.

Hallusinerte

Det er ikke uvanlig at hundekjørere rapporterer at de hallusinerer under lange løp. Det er mange dager sammenhengende med lite søvn, uvanlige spisevaner og fysiske påkjenninger. Skattum slapp heller ikke unna denne litt spesielle delen av idretten.

VERDENSMESTEREN: Harald Tunheim vant Finnmarksløpet 600 i 2023, og ble da verdensmester. Bilde er fra da han krysset målstreken i 2023.

– Jeg hadde akkurat avsluttet en telefonsamtale med Harald. Og like etter vi legger på så ser jeg han komme forbi meg på et surfebrett mens han filmet. Det er nok årets morsomste historie fra Finnmarksløpet mitt.

Verdensmester hunder

Skattum stilte til start med hunder fra verdensmester Harald Tunheim. Sammen med Hanna Eskeland, som til daglig jobber som handler for Tunheim, delte de hans regjerende verdensmester-spann mellom seg. 

v

v

Hør radiosending om Live Skattum her:

Powered by Labrador CMS