KIRKETJENER: Anton Tonev er den eneste som pleier og vedlikeholder de mange gravsteinene ved Hareid kyrkjegard. Men det er ingen enkel jobb.

– Dette er helt katastrofalt

Svært mange gravsteiner er i så dårlig forfatning at de står i fare for å velte. I verste fall kan det skje ulykker. En vinter med minusgrader, frost og fuktig vær har gjort vondt verre.

Publisert Sist oppdatert

HAREID: Vinteren i år har gjort jobben ekstra vanskelig for kirketjenerne som steller kirkegårdene på Søre Sunnmøre. Mye frost og nedbør gjør jobben ekstra vanskelig. I verste fall kan gravsteinene velte og bli ødelagt.

– Hele rekken her er våt. Det samler seg mye vann i gravene, forteller Jan Stokkevåg.

Han har sett seg lei av gravsteiner som blir ustabile når det regner og jorden fryser til. I tillegg gjør dårlige bolter jobben enda vanskeligere. Jan Stokkevåg synes de er altfor korte.

– Det er helt meningsløst og enda farligere om det er store, høye steiner og når det er vindfullt, legger han til.

Sammen med Håkon Bigset har de i dag tatt turen til Hareid kyrkje for å stelle på en av familiens graver. En stropp er festet til gravsteinen og pesende prøver de febrilsk å løfte den tunge steinen på riktig plass.

– Kan disse steinene velte om barn eller dyr løper i dem?

– Ja, men det er sånn det er! Det er helt katastrofalt, sier Bigset.

ARBEIDSKARER: Jan Stokkevåg og Håkon Bigset synes sikringene og boltene er for korte.

Må etterfylle jord

Jan og Håkon fyller på med småstein rundt gravsteinen for å gjøre den mer stabil og hindre uhell. Det er ikke første gang de gjør. Langt ifra alle gjør dette, forteller kirketjener Anton Tonev.

Han kan bekrefte at vinteren gjør arbeidet hans vanskeligere. Fuktig, kjølig vær, ulent terreng, svakt feste og blytunge steiner er en elendig kombinasjon, forteller kirketjeneren.

Ofte må han etterfylle jord på flere av gravplassene.

– Jorden blir veldig myk når det fryser. Du ser at foten min går nesten ned i jorden, forteller han mens han presser foten ned i den fuktige bakken.

Tonev sier at fundamentet er det viktigste for å få en stabil gravplass. Boltene skal aldri være mer enn ti centimeter.

– Fundamentet skal gå dypt ned, noe som er nødvendig for at det skal bli stående i mange år.

Mange av de eldste gravsteinene har vesentlig dårligere fundament eller ingen fundament. Det kan gjøre dem svært ustødige.

Dersom steinene blir for løse har kirketjeneren sett seg nødt til å konsekvent legge gravsteinene ned for å unngå uhell. Beslutningen synes han alltid er tung å ta.

– Ikke mitt ansvar

Tonev peker med arbeidshanskene på en gravstein fra 1994.

De fleste av gravsteinene er privateide og det er opp til familiene å stelle med gravene til sine kjære. Han tydeliggjør at det ikke er hans ansvar.

Han vil ikke holdes ansvarlig hvis det skulle skje uhell på kirkegården.

– Det er ikke mitt ansvar, og jeg vil ikke holdes ansvarlig hvis det skjer uhell.

Folk er ikke flinke nok til å stelle på gravene, kan Tonev fortelle. Mange kommer tilreisende og bor ikke fast på Hareid. Da kan det ta flere uker og måneder før gravene stelles.

Slik rekker ofte frosten, fukten og sprekkene å få solid fotfeste på kirkegården.

Må jobbe på søndager

Anton Tonev føler på mye ansvar av å være eneste ansvarlig for stellet ved Hareid kyrkje. Det er heller ikke nok tid for den svensk-estlandske kirketjeneren å rekke over alt.

– Det blir rett og slett umulig, forteller han.

Tonev jobber også søndager for å få kabalen til å gå rundt. Før var det bare et lite fåtall begravelser per måned. Nå må han ofte bistå i så mye som åtte begravelser i måneden.

PÅ VIPPEPUNKTET: Hareid kyrkjegard er ikke den eneste kirkegården på Søre Sunnmøre med gravsteiner som løsner eller tar skade av kaldt, fuktig vintervær.

I fjor sommer fikk han merke at det ikke var nok tid til å pleie på gravplassene. Sommeren gikk med til mange begravelser. Dermed blir det lite tid igjen når han er eneste som tar seg av den tunge jobben.

Han har et rimelig råd på innerlommen til de som ikke kan komme og stelle på gravene sine.

– 300 kroner per år koster tilsyn og stell. Det viktigste er at folk sier ifra før skaden skjer, og gjerne kommer og steller oftere, forteller han.

Da er det ekstra fint at folk som Jan og Håkon kommer til kirkegården og retter på familiens gravplass.

– Nå er det i alle fall den stødigste steinen på hele kirkegården, sier Håkon fornøyd.

Det er kirketjener Anton Tonev glad for. Han er likevel klokkeklar på at han sårt trenger en kollega.

– Ja, utvilsomt!



Powered by Labrador CMS