Utsolgt: Det var fullsatt sal for å se Det mørke fortet

Når spill blir teater

Teaterforestillingene vil fri til publikummet på en ny måte. Spesielt de unge. Kan Minecraft være redningen?

Publisert Sist oppdatert

Hva er Minecraft?

Store Norske leksikon skriver:

Minecraft er et dataspill som foregår i en verden som er bygd opp av bokser.

 Spilleren kan samle disse boksene og bruke dem til å lage redskaper, bygninger og andre konstruksjoner. Hver gang man starter et nytt spill, blir man plassert i en unik verden som er ulik hver gang. Minecraft er blitt veldig populært, og kan spilles med andre gjennom en flerspillerdel.

Spillet ble utgitt 18. november 2011 av det svenske spillstudioet Mojang, som også utviklet spillet. Det ble først utgitt til PC, men har senere blitt utgitt til flere plattformer. 

ØRSTA: Det var duket for en ny type teaterforestilling i Ørsta kulturhus denne uken. Stykket heter Det mørket fortet, og har et virkemiddel som ikke alle teateroppsett bruker. Stykket bruker nemlig spillet Minecraft for å fortelle historien sin på en kreativ måte.

Det mørke fortet

"Det mørke fortet" handler om 12 år gammle Vegard som blir tatt av barnevernet og flytter inn hos storebroren sin. Hos storebror sliter han med å skaffe venner, men møter Marah på tivoli. Sammen drar de på sommerleir, og begynner å spille minecraft sammen. Plutselig dukker det opp et stort mørkt fort på serveren, og vennene bestemmer seg for å sjekke det ut. Det er riktignok ikke noe som helt stemmer med dette fortet.

Møte barna der de er

Skuespiller Raymond Corrado Knutsen forteller at å implimentere spill og gaming inn i teater er en av flere måter å få barn til å komme på teater.

–Minecraft er jo på folkemunne, det er millioner på millioner av spillere. Man kan finne Minecraft- education i nesten alle norske klasserom. Så det er et veldig samlende fenomen for barna til å dra på teater, forteller Knutsen.

I tillegg til at Minecraft aktivt blir brukt i historiefortellingen, fikk også publikum en sjanse til å delta som statister i skuespillet. Seks heldige ørstinger fikk lov til å spille på teaterforestillingens server som ble vist på en skjerm under forestillingen.

Teater for alle: Raymond Knutsen (til venstre) snakker om hvor viktig det er å inkludere publikum i teateret, mens journalist Eskil Flem følger tett med.

–Gaming er jo en opplevelse der du lager historien selv. Det er som en interaktiv bok, som alle kan ta del i. Barna får mulighet til å påvirke stykket, sier Knutsen.

Knutsen forteller at det å bringe barna med i selve stykket hjelper med å ta barn alvorlig. De får vise at her er det noe de kan og at de voksne kan lære av dem.

–Det blir en fint resultat av forestillingen da, forteller Knutsen.

–Håper du at det kan bygge broer mellom foreldrene og barna?

–Ja jeg håper det. Jeg synes det setter i gang en samtale der barna styrer samtalen og lærer foreldrene, svarer Knutsen.

Deltok i skuespillet

En av de heldige ørstingene som fikk deltatt i skuespillet var Mia Økland (14). Hun fikk sitte like bak skuespillerne og deltar i skuespillet.

–Jeg liker både å gå på teater og spille i skuespill. Jeg liker også å spille Minecraft, så dette er perfekt, forteller Mia.

–Kommer du mest for Minecraft eller teater?

– Litt for begge to kanskje. Jeg liker jo begge to like godt, sier Mia

Rundt bordet sitter også faren til Mia, Thomas Økland. Han forteller at han har god kjennskap til Minecraft.

–Jeg har prøvd det, og vet hva det er. Det er jo også mye Minecraft i skolevesenet, så jeg vet at det blir brukt i skolen, forteller Økland.

Med-skuespillere: Mia Økland (Høyre) fikk prøve seg som skuespiller i Det mørke fortet. Her sammen med søster Nora Økland og pappa Thomas Økland.

–Synes du det er bra å spille Minecraft så mye?

–Ja det vil jeg si, det er jo snakk om å bruke fantasi eller skape noe veldig bra, så det er jeg stor tilhenger av, sier Økland

 

Tiltrekke unge til teateret

En av de som tror Minecraft og teater blir en storsuksess er tidligere Høgskulen i Volda-student og skuespiller Jonas Lihaug Fredriksen. Han forteller at Minecraft og teater er en god mix.

–Vi har jo opplevd at mange er på teater for første gang, fordi det endelig er interessant for dem i alderen 12-13 år. For det handler ikke bare om publikumsfrieri, men også å skape noe spennende, forteller Fredriksen.

Fredriksen har tidligere erfaring fra Minecraft da han var med å styre YouTube kanalen Baibai og Huginn mellom 2014-2020. Kanalen hadde litt over 83 000 abonnenter og over 1000 videoer, hovedsakelig med Minecraft som tema. Da han ble spurt om å bli med på et teaterstykke om Minecraft var svaret klart.

Mot i brøstet, vett i pannen: Skuespiller Jonas Lihaug Fredriksen (til venstre) tøyer ut med de andre skuespillerene rett før stykket starter.

–Jeg har jo holdt på med Minecraft i rundt 10 år, så det å få muligheten til å stå på scenen og fortelle om det til de nye ungfolene er veldig fint, så takket ja da jeg ble spurt om å bli med, forteller Fredriksen.

–Trodde du Minecraft skulle spille en så stor del av livet ditt?

–Jeg hadde lagt det litt på hylla, og trodde aldri da jeg starta med YouTube at det skulle spille en så stor rolle. Det at det blir brakt tilbake som teater er rart, men fint, fordi det bringer mye unge tilbake til publikummet, svarer Fredriksen.

Nærnett spør Jonas om sin reise frå Youtube til teaterscenen. FOTO: Eskil Flem 

Powered by Labrador CMS