KAN BLI DYRT: Gjennomsnittprisen for strøm i Volda er på tirsdag 120 øre kilowattimen. Mye tørke og lite vind gjør at ekspertene nå frykter at strømprisene kan stige betraktelig fremover.

Frykter rekordhøye strømpriser på Sunnmøre

Etter en rekordvåt sommer i Møre og Romsdal kom tørken. Nå frykter strømekspertene en tørr høst og vinter med høye strømpriser.

Publisert

SUNNMØRE: – For mine kraftkunder ser dette dystert ut, sier Trond Ryslett, som er daglig leder for fem småkraftverk på Søre Sunnmøre.

Årets sommer har vært preget av rekordhøye strømutgifter, både for bedrifter og privatpersoner flere steder i landet. Men i Midt-Norge har så langt ikke forbrukerne merket trykket på samme måten.

Nå kan det snu. De siste dagene har tørke og lite vind gjort strømsituasjonen uforutsigbar i Midt-Norge. Dette har ført til en markant prisøkning for Ryslett, som kjøper strøm i markedet og selger det videre til kunder på Sunnmøre.

– Når vi får så ekstreme innkjøpspriser som nå, blir prisene overført til våre kunder. Januar og februar kan fort blir dystre måneder, sier Ryslett som har jobbet i bransjen i 24 år.

Lite forutsigbart

Rysletts kraftselskaper leverer strøm til 43 kunder. På Sunnmøre har gjennomsnittsprisen for strøm de siste månedene vært stabil, og har inntill september ligget på maks 89 øre kilowattimen.

– Vi har hatt lave priser siden oktober 2021. Det har vært mye regnvær og snø i vinter som har ført til at det har vært høye magasinfyllinger, sier han og legger til:

– Nå har det vært fint vær i 14 dager og magasinfyllingene har gått ned, noe som betyr at kraftprisene har gått opp igjen, sier Ryslett.

Kan bli dyrt

På tirsdag er gjennomsnittsprisen i Volda på drøye 120 øre kilowattimen. Det betyr at det koster deg rundt 8 kroner å ta en dusj.

Sammenlignet med Sør-Norge er dette lite, ettersom strømprisen der er fem ganger så dyr. Nå frykter derimot ekspertene at vi kan komme opp i samme situasjon også på Sunnmøre.

– Får vi en lang periode der det er lite nedbør og vind, vil strømprisene i Midt-Norge stige og nærme seg prisene i Sør-Norge, sier kraftanalytiker i SFE Produksjon, Ole Marius Gloppestad.

Han understreker at alt avhenger av hvordan været blir fremover.

– De siste dagene har det vært høytrykksvær i regionen. Det har vært mye mindre nedbør enn forventet denne måneden. Får vi derimot en normal, våt høst vil prisene ligge betydelig lavere enn i Sør-Norge, sier han.

Powered by Labrador CMS