TRENER MYE: Tuva Svensli Myklebust (15) og Frida Slotterøy Mohajerin (16) har som mål om å trene fire ganger i uken.

Flere unge bytter ut ballsporten med vektstenger: — Venner påvirker

Både Family Sports Club og Aktiv trening i Volda ser en økning i antall unge på treningssentrene. 

Publisert Sist oppdatert

Tuva Svensli Myklebust (15) og Frida Slotterøy Mohajerin (16) er to av mange som prioriterer trening og helse allerede fra ung alder.

VOLDA: Klokken er 14.00, og skoledagen ved Volda ungdomsskole er nettopp over. For Tuva og Frida betyr det ikke hjem til TV og sofakos, men en tur til Family - treningsstudioet som de siste årene har blitt et viktig samlepunkt for Volda-ungdommene. 

Family Sports Club i Volda er fylt med tenåringer fra 13-18 år som løfter vekter på en helt vanlig ettermiddag. 

Nesten litt for sosialt

Frida Slotterøy Mohajerin

— Det er veldig sosialt, vi kjenner mange her. Nesten litt for sosialt, skyter Frida inn og humrer.

MER TILGJENGELIG: Løvoll sier at treningssenterne har blitt mer normalisert og et allmannseie.

Personlig trener på Aktiv trening Volda og Ørsta, Stine Marie Løvoll, har også sett en økning blant unge på sentrene.

— Sammenlignet med ti år siden har det vært en gradvis økning av de yngste, sier hun.

— Hvorfor tror du det har blitt sånn?

— Sosiale medier har nok mye å si. Det deles og frontes mye innhold om kosthold og trening, svarer Løvoll.

Sosiale medier og venner påvirker

De siste årene har det florert av videoer med titlene «What I eat in a day» og «Join me on my workout» på sosiale medier, og spesielt Tiktok. Både Tuva og Frida får opp flere slike videoer i feeden sin hver dag.

— Blir dere påvirket av disse videoene?

— Sosiale medier har gjort meg mer obs på mat ja, men jeg bor hjemme og det er derfor vanskelig å legge opp kostholdet selv. Jeg spiser det som er hjemme og spiser det jeg vil til en viss grad, sier Mohajerin.

— Jeg velger å ikke se på matvideoer fordi det kan ha dårlig påvirkning, svarer Myklebust.

Til tross for den hyppige spredningen av mat- og treningsvideoer forteller de unge jentene at de er bevisst på at det de ser i sosiale medier ofte ikke er virkeligheten.

— Mange influencere er flinke på å formidle at mye av det vi ser er fake. Vi er så unge, så å sammenligne seg og kroppen sin med folk som er 25 år er ikke ideelt, sier Tuva.

GODE VENNER: Venninnene motiverer og heier på hverandre på trening.

Den største inspirasjonen og motivasjonen til treningen får de av venner. Begge jentene er enige om at det er viktig å trene med riktig folk.

— Jeg trente først med en venninne som påvirket meg negativt. Nå trener jeg med Tuva som er sterkere enn meg, men hun bryr seg ikke om hvor mye jeg klarer å løfte, sier Frida og humrer.

— Kjenner dere på noe kroppspress?

— Folk vil se bra ut, være tynne og få fine former. I starten trente jeg for utseende, men så ble fokuset flyttet over på å bli sterk, sier Tuva.

— Jeg tror fokuset på kropp er enda større hos guttene. De har lyst til å bli svære og kommenterer mer på hvor mye de løfter, legger Frida til.

Stine Marie Løvoll anbefaler alle unge å søke råd og veiledning hos personalet på treningssentrene.

— Det deles så mye dårlig informasjon på sosiale medier. Venner som sier de har trent mye har kanskje bare trent i fire måneder. Spør heller de som jobber på treningssenteret om råd -  både om øvelser og hvor de kan finne pålitelig informasjon om trening, sier Løvoll.

SPØR: Mener folk burde tørre å spørre mer om råd og hjelp fra de ansatte.

Flere dropper idretten

Flere av guttene i klassen har sluttet på fotball og trener heller styrke.

Frida Slotterøy Mohajerin

Parallelt opplever den organiserte idretten et tydelig frafall. I en rapport fra Ungdata (2020) om fysisk aktivitet står det følgende: "Frafallet fra ungdomsidretten er høyt. Nesten seks av ti som har vært med i ungdomsidretten slutter før de blir 18 år." Dette i seg selv kan være årsak til de økende medlemstallene hos treningssentrene.

VIL BLI STERK:

Tuva sluttet selv på fotball da hun var 13 og begynte heller med styrketrening. Nå opplever hun at flere på trinnet gjør det samme.

— Folk vil planlegge selv når de skal trene. Det blir også mer seriøst og presset blir høyere jo eldre du blir, sier Tuva.

— Flere av guttene i klassen har sluttet på fotball og trener heller styrke, legger Frida til. 

MÅ TILRETTELEGGES: Hammer sier tilbudene må tilrettelegges i samsvar med behov og interesser.

Møre og Romsdal fylkeskommune gjennomførte i 2018-2020 en undersøkelse om deltakelse i fritidsaktivitet for ungdom i fylket. Unge jenter og gutter begrunner frafallet med at det var kjedelig, at man ikke var flink nok, at idretten ble for seriøs og at trener eller leder ikke var flinke nok til å prioritere alle.

 Rådgiver i Møre og Romsdal idrettsforbund, Ellen Hammer, påpeker at trygge voksne, sosialt samhold og varierte tilbud er avgjørende for å engasjere unge i idretten.

— Variert tilbud er nøkkelen, det må være noe for alle, uansett hvor mye de ønsker å trene.

Ellen Hammer, rådgiver Møre og Romsdal idrettsforbund

— Selv om frafall i ungdomsalderen er naturlig, bør idretten tilpasse seg ungdommens behov og interesser. Det er essensielt å følge trender og konsultere ungdom direkte for å forstå hva som skal til for å holde dem aktive, sier Hammer. 

Tips til deg som vil begynne med styrketrening

Begynn! Hvis alternativet er å ikke gjøre noe, begynn å trene.

Ta imot råd fra de som har kompetanse.

Gjør det enkelt. Start med lette vekter og gjennomfør øvelsene med kvalitet.

Ha det gøy og finn treningen som passer deg, ikke kompisene dine.

Kilde: Stine Marie Løvoll, personlig trener og instruktør ved Aktiv trening Ørsta og Volda.

Trening handler om erfaring, ikke alder

Personlig trener Løvoll forteller at man ikke tilpasser trening til alder, men til fysisk og mentalt utgangspunkt. Hun understreker også viktigheten av å tilpasse trening til eget nivå, starte forsiktig og trene grunnleggende.

— Det ble tidligere sagt at å trene styrke fra så ung alder er farlig, men det er tilbakevist. Generelt vil jeg anbefale alle å trene allsidig. Bygg en allsidig kropp som tåler variert belastning som gjør at man er kapabel til hverdagsaktiviteter, sier hun.

Powered by Labrador CMS