GODE SØKERTALL: Assisterende rektor på Ørsta videregående skole, Birger Johan Bjørdal, tror at grunnen til at så mange søker Teknologi- og industrifag nå har med at det er gode sjangser for å få jobb i fremtiden.

Yrkesfag vinner nok en gang: – Jeg er glad, men ikke overrasket

58 prosent av søkerne til VGS 1 i Møre og Romsdal søker yrkesfag. Dette kan assisterende rektor på Ørsta videregående, Birger Johan Bjørdal, si seg godt fornøyd med.

Publisert Sist oppdatert

Årets VG1 tall på Søre Sunnmøre

  • På Søre Sunnmøre er det tilsammen 575 personer som søker videregående opplæring i år.

  • Helse- og oppvekstfag er det mest populære utdanningsprogrammet med 91 søkere.

  • Andelen som søker utdanningsprogrammet studiespesialisering har sunket noe fra i fjor.

NHOs kompetansebarometer for 2021 viser at andelen NHO-bedrifter i Møre og Romsdal som hadde behov for yrkesfagutdannede lå på hele 71 prosent.

En god nyhet er derfor at hele 58 prosent av søkerne i Møre og Romsdal på VGS 1 søker yrkesfag. Dette er en nedgang på kun ett prosentpoeng fra fjorårets søkertall.

Dobbelt så mange søkere som plasser på TIF

På Ørsta videregående er det kun yrkesfaglige utdanningsløp. Teknologi- og industrifag (TIF, tidligere TIP) er blant de mest populære her, med 61 søkere og kun 24 ledige plasser. Dette tror assisterende rektor Birger Johan Bjørdal skyldes samarbeidet med bedriftene og god garanti for jobb i fremtiden.

– De som går TIF ser at ved å få praksis her i Ørsta så får de jobb i lokalsamfunnet. Bedriftene signaliserer nå også at de trenger folk, noe som motiverer elevene.

Artikkelen fortsetter etter videoen.

TRIVES MED YRKESFAG:

Eleven Omar Alhams forteller til Nærsynet at det å gå en yrkesfaglig linje gjør han bedre på skolen.

Helt ny skole om få år

Hele Ørsta VGS skal gjøres ny.

Ørsta VGS har store planer fremover og om få år skal helt nye bygg stå klart.

– Hele skolen skal gjøres ny, og alt av teknikk vil være oppdatert, forteller Bjørdal.

I samarbeid med kommunen skal skolens nåværende D-blokk gjøres om til Ørsta kultur- og kompetansesenter.

– Vi håper at vi kan ta med oss flere og flere av de nye elevene inn i den nye skolen.

Planen er at skolebyggene skal stå ferdig i 2024.

Økende popularitet hos jentene

– Der er mange jenter som går TIF, og vi ønsker oss flere av dem. Det er nok jenter i årets førsteklasse til at det kunne blitt laget en klasse med kun jenter.

Les også: Viktig med jenter i yrkesfag

Tiril Humberset Kvernberg og Malene Raudøy går begge førsteklasse Teknologi- og produksjonsfag. De forteller at de trives godt og at det er mye spennende og variert å gjøre. FOTO: Hanna Enger Guttormsgaard
Erling Hole Tafjord var på besøk under åpen dag på Ørsta VGS den 8. mars og fikk prøve ut en av gravemaskinene til TIF. William Sandbakk passer på at alt går som det skal. FOTO: Hanna Enger Guttormsgaard
GODE STANDARER: Bjørdal forteller at skolen følger nøye med på hva slags teknikk og utstyr bedriftene bruker så de kan bruke det samme i undervisningen. FOTO: Hanna Enger Guttormsgaard

Vil nå elevene tidlig

Bjørdal sier at skolen jobber hele året med få meg seg fremtidige elever.

– Vi vil gjerne nå ut til elevene så tidlig som mulig. Vi som styrer skolen har et stort ansvar for å få elevene til å velge riktig utdanning.

– Våre viktigste ambassadører er elevene som går her allerede. Den beste reklamen får vi når de prater med vennene sine om utdanningen.

8. mars var det åpen dag for ungdomsskoleelever fra blant annet Ørsta ungdomsskule. Her kunne fremtidige og potensielle elever se hva de kan forvente ved å gå på Ørsta VGS.

Andre Arntsen, Lukas Borgen og Even Hellebust bestemte seg tidlig for å gå TIF.

André Arntsen, Lukas Borgen og Even Hellebust skal alle starte på TIF på Ørsta VGs neste år. Guttene bestemte seg allerede i syvende og åttende klasse for valget.

– Det viktigste grunnen for å søke var at det er lærlingpraksis på linja, sier Lukas Borgen.

– Vi fikk en del hjelp til å søke gjennom skolen. Det gjorde det lettere å velge, forteller Hellebust.

Hellebust tror at grunnen til at det er så mange som søker TIF nå er at det er flere som skjønner at de vil jobbe praktisk. Han understreker likevel at det ikke må være alt for mange som søker.

– Da kommer jeg meg kanskje ikke inn på lærlingspraksis.

Guttene ler av det, og alle forteller at de gleder seg til å starte til høsten.

NHOs kompetansebarometer viser også at det er stort behov for håndverksfagarbeidere, hvor 60 prosent av NHO-bedriftene har et udekket behov.

Powered by Labrador CMS